"Spelkungen" fick långt fängelsestraff

Den så kallade spelkungen, Rade Kotur, dömdes på torsdagen till 14 års fängelse vid Göteborgs tingsrätt. Han dömdes bland annat för anstiftan till mord, grovt dobbleri och grova ekonomiska brott.

56-årige Rade Kotur åtalades för omfattande grov ekonomisk brottslighet som hade sin grund i hans illegala spelimperium. Han åtalades också för att ha beställt ett mord på en tidigare kompanjon och för medhjälp till mordförsök på en annan.

Tingsrätten binder Kotur till våldsbrotten främst genom att tro på det som åklagarens huvudvittne, den 36-åring som anlitats för morduppdragen, sagt i polisförhör. Han är redan dömd till livstids fängelse för mord och var under rättegången ett av de vittnen som inte ställde upp.

Men domstolen går alltså på det han sagt under förundersökningen, något som Koturs advokat Anders Munck är kritisk till.

– Det är, tycker jag, för svag bevisning för att det ska hålla för en fällande dom. Om man grundar en dom på en medmisstänkts uppgifter måste de uppgifterna vinna stöd av annan bevisning, vittnen eller någonting annat och enligt min uppfattning så saknas det stödet helt och hållet.

Av övriga medåtalade dömdes nio till allt från två års fängelse ned till villkorliga domar och samhällstjänst. Två åtalade frias helt. En man är alltså redan dömd till livstids fängelse för mord.

Vad ser du för chanser att få en ändrad eller mildrad dom i högre instans?

– Jag ser att  möjligheterna att få min klient helt frikänd från våldsdelarna är goda just på grund av den bristande bevisningen.