Bakgrund El Salvador: Vänstervindar inför valet

El Salvadors forna vänsterrebeller ser ut att vara på väg mot den absoluta makten, 17 år efter inbördeskrigets slut. Det politiska partiet FMLN:s presidentkandidat Mauricio Funes är favorit i presidentvalet på söndag.

El Salvador är den amerikanska kontinentens minsta land, ungefär lika stort som Uppland och Sörmanland tillsammans. Det var här det blodiga inbördeskriget utspelade sig mellan åren 1980 till 1992. Kriget krävde runt 75 000 människors liv och fördes mellan den regerande militärjuntan och de fem gerillagrupperna som gick samman i paraplyorganisationen Fronten Farabundo Martí för nationell befrielse (FMLN).

Inbördeskriget innebar inte bara ett enormt lidande för civilbefolkningen utan också stora påfrestningar på ekonomin. USA:s mycket generösa ekonomiska stöd till landet bidrog till att kriget blev så långt som det blev. USA gav sitt stöd den militärstyrda regeringen för att man till varje pris ville undvika en revolution liknande den i Nicaragua 1979.

I slutet av 1989 insåg både regeringen och gerillan att ingen skulle vinna kriget och man inledde fredsförhandlingar. Med hjälp av FN kunde ett fredsavtal skrivas under i januari 1992.

Fredsavtalet innebar att militären skulle mer än halveras och en ny civil polisstyrka byggas med lika många medlemmar från militären som från gerillan. Avtalet gav också direktiv till en förändring av val och rättsystemet. Dessutom tog den också fasta på en av orsakerna till kriget, nämligen den ojämna fördelningen av jorden, och arbetet med en tidigare påbörjad jordreform återupptogs.

Under kriget gjorde både gerillan och regeringssidan sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna. En FN-ledd sanningskommission kom 1993 fram till att de regeringskontrollerade styrkorna, inklusive de dödspatruller som fanns, hade stått för 85 procent av alla övergrepp. Ungefär 200 militärer namngavs i rapporten.

En vecka efter det att kommissionen presenterat sin rapport drev regeringen igenom en amnesti för de brott som begåtts. Först efter högljudda internationella protester tvingades en grupp högre officerare att avgå.

I valet ett år senare vann högerpartiet ARENA inte bara presidentposten utan fick även dubbelt så många platser som FMLN i nationalförsamlingen. Sedan dess har ARENA haft makten i landet.

Sommaren 2007 beslöt landets högsta domstol att införa skilda valdagar för president- och parlamentsval. Så i januari i år genomfördes parlaments och kommunalval där FMLN vann en storseger och blev för första gången landets största parti. Men partiet lyckades inte vinna den viktiga borgmästarposten i huvudstaden San Salvador.

Många menar ändå att valsegern för FMLN stärkte chansen att även vinna söndagens presidentval. Vilket skulle leda till att landets näste president skulle heta Mauricio Funes. Han är 46 år och en före detta tv-journalist som betecknas som en politiker med moderat profil som inte har några erfarenheter från inbördeskriget. Det är just detta som partiet menar kan attrahera breda väljargrupper.

Hans främsta rival i valet är regeringspartiet det konservativa Arenas presidentkandidat Rodrigo Avila, som är en FBI-tränad före detta polischef.

Det kommer att vara mycket att ta tag i för den som vinner valet då landet drabbas hårt av världens ekonomiska kris. Runt tio procent av landets inkomst kommer från den runt två och en halv miljoner El Salvadoraner som flyttat utomlands. Det är många av dem som nu inte längre kan skicka pengar hem då de själva förlorat sina arbeten.

Relationen till USA har varit en politisk fråga som diskuterats under valkampanjen då det regerande Arenapartiet haft ett tätt samarbete med Bushadministrationen. El Salvador var det enda landet i Centralamerika som hade soldater stationerade i Irak till stöd för den USA-ledda alliansen där. USA har militär stationerad i El Salvador för att bekämpa narkotikatrafiken från Sydamerika.

Den höga brottsligheten är ett annat stort problem i landet. År 2005 registrerades 3 697 mord och dråp.

Enligt salvadoransk polis är 30 000 personer organiserade i ungdomsgäng och de ägnar sig främst åt narkotikahandel och beskyddarverksamhet men samarbetar också med organiserade brottssyndikat som bland annat handlar med människor och vapen. Och att många känner sig otrygga kan man kanske utläsa av att det de privata väktarbolagen i landet har runt 30 000 anställda.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se