Frontex sköter svenska avvisningar

För att snabba på avvisningarna av asylsökande som inte får stanna i Sverige tar svensk polis hjälp av EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

I dag landade ett chartrat plan i Laos i Nigeria. Planet startade från Österrikes huvudstad Wien, och ombord fanns 37 nigerianer som tidigare sökt asyl i olika europeiska länder men fått avslag, bland dem sex från Sverige.

Kenneth Mandergrehn är chef för den nyinrättade gränskontrollenheten på Rikskriminalpolisen.

– För svensk del så handlar det om sex personer som avvisas på det här sättet. Det är personer som har fått sina asylansökningar prövade i vanlig ordning och fått avslag, säger Kenneth Mandergrehn.

Det var tredje gången som Sverige deltog i en sådan här insats, samordnad och även bekostad av EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

Första gången var i november förra året, då Sverige var värdland. 44 asylsökande från Sverige, Norge och Polen avvisades från Arlanda till Mongoliets huvudstad Ulan Bator.

I december skickades två asylsökande från Sverige med Frontexflyg från Nederländerna till Nigeria. Kenneth Mandergrehn på Rikspolisstyrelsen ser det här som ett sätt att spara pengar.

– Man kan föra ut fler samtidigt och det bekostas helt eller delvis av Frontex.

Han försäkrar att det är svensk polis som är ansvarig om någonting skulle inträffa under en flygning. Sedan starten 2007 har Frontex samordnat ett 30-tal sådana här flygningar från olika europeiska länder.

Madeleine Seidlitz, flyktingadvokat på Amnesty, är orolig över bristen på insyn.

– Framförallt i situationer där maktförhållandet är så ojämnt som det är här, med poliser som har rätt att använda olika former av tvång, säger Madeleine Seidlitz.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se