Madagaskar utesluts ur AU efter kupp

Afrikanska unionen har uteslutit Madagaskar sedan militären i veckan utnämnde den unge oppositionsledaren Andry Rajoelina till ny president. Utnämningen har mött fördömanden internationellt och Norge har fryst sitt bistånd till Madagaskar.

Afrikanska unionen säger att det politiska maktskiftet strider mot författningen och därför har Madgaskar uteslutits ur unionen. Maktskiftet har också fördömts av det regionala samrbetsorganet SADC, av EU och USA.

Ordförande för Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd, Bruno Nongoma Zidouemba, säger att det som har inträffat kan betraktas som en statskupp.

Norge, som i år hade planerat att ge motsvarande 114 miljoner svenska kronor i stöd till Madagaskar, fördömer det man kallar försöket till statskupp och har fryst biståndet. Det skulle framför allt ha getts till insatser inom utbildnings- och demokratiområdet men också för ett expertutbyte när det gäller oljeutvinning.

Det var efter månader av politisk oro på Madagaskar där minst 100 människor har dödats som president Marc Ravalomanana i tisdags till slut avgick frivilligt, och lämnade över makten till militären. Den utsåg i sin tur oppositionsledaren Andry Rajoelina till landets nye president,

Rajoelina har upplöst parlamentet och fortsatt att hota med att gripa den tidigare presidenten.

Den unge 34-årige Rajoelina som tidigare har vairt huvudstaden Antananarivos borgmästare har liten politisk erfarenhet. Han har anklagat den tidigare presidenten för att slösa med offentliga medel och har sagt att han som presidemt framför allt kommer att bekämpa fattigdomen och de sociala orättvisorna i landet.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se