Kaliber 29 mars 2009:”Det dubbla ansiktet”– Sverigedemokraterna granskas

De satsar mot riksdag och Europaparlament, och det med en tydlig linje. Sverigedemokraterna 2009 säger att de har nolltolerans mot all rasism. Men hur låter det på partiets interna möten? För att få en så sann bild som det går har vi låtit tre reportrar med dold mikrofon gå med i Sverigedemokraterna. I tre program ska vi berätta vad de har hört och sett. Det första handlar om Sverigedemokraternas dubbla ansikte.

Det är den 6 november och på Gustav Adolfs torg i Göteborg vajar de svenska flaggorna till minne av Gustav II Adolf. En marschorkester vandrar traditionsenligt mot torget, ledd av två ridande poliser. Den riktiga ceremonin dröjer men under statyn på torget står ett tiotal personer som har smygstartat genom att lägga en krans nedanför kungens fötter.

De är sverigedemokrater. Ett parti som under sina tjugo år stadigt vuxit och utåt sett blivit mer som ett konventionellt politiskt parti. Invandringskritiskt, men inte främlingsfientligt. På Gustav Adolfs torg står bland annat den förre partiledaren Mikael Jansson, som också sitter i kommunfullmäktige i Göteborg.

Varför gör ni den här manifestationen, är det en tradition eller hur kommer det sig?

– Det är en väldigt enkel manifestation, och vi vill bara internt bland våra medlemmar högtidlighålla Gustav II Adolfs dödsdag. Vi tänkte lägga en liten krans och hålla fanan och säga några ord, säger Mikael Jansson.

– Den här dagen ska vara en dag av glädje och högtidlighållande, fortsätter han men avbryts av en kvinna på torget.

– Det kommer bara mer och mer invandrare till staden. Och vi vill inte ha hit de jävla kossorna när de kommer med åtta barn i släptåg, ropar kvinnan.

Är det någon som är medlem i ert parti?

– Det hoppas jag inte, säger Mikael Jansson.

Men hon står här med er i alla fall?

– Ja. Man kan se på torget här att det finns en del som… Man vill egentligen se många människor här och fira. Tyvärr ser man kanske mer folk här som sitter och missbrukar och så. Det är en tragedi i sig.

– Massinvandrarsverige är på väg att strypa sig självt, skriker kvinnan.

***

Sverigedemokraterna är ett parti som fortfarande får epitetet främlingsfientliga i nyhetssändningar. Själva är de tydliga med att personer med rasistiska åsikter ska uteslutas. Enligt Jimmie Åkesson, som valdes till partiordförande 2005, har partiet en konsekvent hållning mot extremism. Linjen inåt ska vara samma som den utåt.

Men om exempelvis kvinnan på torget är med i partiet eller inte, eller om hon ens är representativ, är omöjligt att veta om man inte går bakom kulisserna.

Kaliber bestämde sig för att göra just det. Vi ville veta om det som partiledaren Jimmie Åkesson säger, att en sverigedemokrat ska prata likadant inåt som utåt, har genomslag i partiet.

– Mitt budskap är att man alltid ska tänka på jargong och sådana saker. Och det är viktigt att man alltid, oavsett vad man säger, ska säga saker som man kan stå för, även utåt, säger Jimmie Åkesson.

Vi ville också veta om toleransen mot rasistiska uttalanden inom partiet var så liten som han säger.

– Ingen tolerans alls egentligen, skulle jag vilja påstå. Utan om man på något sätt visar att man politisk inte hör hemma i vårt parti, då är man inte välkommen, säger Jimmie Åkesson.

För att ta reda på det här lät Kaliber tre reportrar gå med i partiet. Tre reportrar som bytte identitet och under ett halvårs tid följde partiet inifrån i Stockholm, i Skåne och i Göteborg. Deras uppdrag var att spela in det som sades med dold mikrofon.

De tre reportrarna fick noggranna instruktioner att inte påverka samtalen i någon riktning. Inte driva några politiska frågor. Ingen av de sverigedemokrater som deltar på de här mötena har alltså vetat om att deras samtal har spelat in av våra reportrar. Syftet är att se om partiets linje utåt stämmer överens med vad som sägs inåt.

Samtidigt har en reporter följt partiet utifrån, bevakat möten och gjort öppna intervjuer med partiledaren Jimmie Åkesson och andra representanter. Syftet här är framför allt att jämföra det de säger i öppna intervjuer, med det som våra tre reportrar på insidan spelat in med dold mikrofon.

Efter den officiella ceremonin på Gustav Adolfs torg går Kalibers Göteborgsreporter på insidan, Caroline, med gänget till puben Gamle Port. Caroline har nu varit medlem i Sverigedemokraterna i drygt två månader.

På Gamle Port diskuterar de kvinnan på torget, hon som Mikael Jansson inte ville kännas vid. Kvinnan är medlem i partiet och har varit med på flera möten. Men idag skämde ut hon ut dem. De är upprörda. Så här säger några av dem:

– Det ser jävligt illa ut.

– Hade det varit ett officiellt torgmöte kunde hon ha kört hela partidistriktet i botten.

– En säkerhetsrisk att ha en människa med de här problemen.

– Hon inte kan räkna med några uppdrag inom partiet.

***

Sådana här problem har Sverigedemokraterna haft ända sedan partiet bildades. Människor som öppet uttryckt sig främlingsfientligt. Och det är just detta som partiet tagit avstånd från. Sverigedemokraterna har jobbat hårt för att förändra sin image och har delvis även förändrat sin politik.

Sverigedemokraterna bildades 1988. En av partiets första talesmän, Leif Ericsson, hade tidigare stått bakom organisationen Bevara Sverige Svenskt, BSS.

Några år in på 90-talet bestod en majoritet av partikärnan av folk som hade kopplingar till just BSS eller högerextrema rörelser.

Det var allt från pensionärer som hade kämpat med Hitlers Waffen-SS på 40-talet, till män som vid sidan av Sverigedemokraterna fortsatte sina engagemang i nynazistiska organisationer.

Några år efter bildandet blev Anders Klarström partiledare. Anders Klarström hade haft samröre med det öppet nazistiska Nordiska Rikspartiet. Han gjorde sig känd som en eldig talare och budskapet spreds via flygblad och på torgmöten.

– Det är inte rätt att pensionärer som har arbetat i hela sina liv för att trygga vår välfärd ska få gå och leta i soptunnorna, få ligga och vänta förgäves på hemhjälp som aldrig kommer, samtidigt som etablerade politiker fortsätter att tycka att vi ska öppna våra gränser för hur mycket människor som helst som inte passar in här och överhuvudtaget inte har här att göra alls, sa Anders Klarström i ett tal i Trollhättan.

Motståndet mot Sverigedemokraterna var massivt och inte sällan gick mötena över i kravaller när de blev attackerade av bland annat vänsteraktivister. 

Men bråken gav också partiet dåligt publicitet och skinnskallar som gjorde Hitlerhälsningar på mötena sänkte trovärdigheten.

1995 tog Mikael Jansson över partiledarposten. Jansson kom från Centerpartiet och ville göra Sverigedemokraterna mer rumsrent. Han införde tidigt uniformsförbud, för att få bort skinnskallarna och olika nazistmunderingar. Och man slipade partiprogrammet som då var mer kompromisslöst.

– Vi måste tvinga dem att återvända när de kan återvända. Vi kan inte som riksdagspartierna tro att frivilligt återvändande är en mänsklig rättighet, sa Mikael Jansson 1996.

Så lät det alltså 1996, men i slutet på 90-talet strök man den så kallade 70-regeln, alltså att alla invandrare från främmande kulturer som kommit till Sverige efter 1970 skulle tvingas att återvända. Samtidigt slopade man kravet på dödsstraff.

– Då kan jag väl inledningsvis säga att Sverigedemokraterna är ett demokratiskt, nationellt mittenparti med ekologisk grundsyn, sa Mikael Jansson då.

Men alla gillade inte att Sverigedemokraterna blev mjukare i kanterna. 2001 lämnade en grupp partiet och bildade Nationaldemokraterna som sög åt sig folk som var för extrema för Sverigedemokraternas bästa.

Året efter gick riksdagspolitikern Sten Andersson över till Sverigedemokraterna från Moderaterna, vilket banade väg för nya röster.

2005 tog Jimmie Åkesson över partiledarposten. I valrörelsen 2006 kallade Sverigedemokraterna sig för ett nytt parti. Samtidigt bytte man partisymbol, från facklan till nåt mer folkligt, en blåsippa.

Idag har Sverigedemokraterna politiska mandat i ungefär hälften av Sveriges kommuner. Och partiet håller en tydlig linje utåt, vad gäller främlingsfientlighet. Ungdomsförbundet har drivit kampanjen ”Vägra kallas rasist”. Och på partiets hemsida skriver man att ”Vi tar bestämt avstånd från rasism! Sverigedemokraterna anser att alla människor har lika värde och att detta värde är och måste vara okränkbart”.

Utåt sett råder det alltså nolltolerans mot rasism. Jimmie Åkesson säger att partiet är rumsrent.

– Ja, det skulle jag absolut vilja säga. Det är klart att vi är rumsrena, säger han.

***

I Göteborg, där alltså Mikael Jansson sitter i kommunfullmäktige, går Kalibers reporter på ett internt möte med kommunpolitiska gruppen. Det är den 9 november och de har hyrt en lokal i ett bibliotek i Högsbo, och är alltså ovetande om att de blir inspelade.

Flera av dem har förtroendeuppdrag i partiet eller står med på valsedlar. Vi har valt att enbart namnge Mikael Jansson. 

– Ok, vi kör väl igång, och i och med att det är mycket punkter på fullmäktiges dagordning som regel så får vi prioritera, inleder Mikael Jansson mötet.

De ägnar en halvtimmes diskussion om vägavgifter och miljözoner. Sedan handlar det om deras egen motion där de föreslår avgiftsfria parkeringar för hämtning och lämning vid dagis. Men det som engagerar mest är den egna interpellationen om gangstervälde och massinsläpp.

– Vi kör lite massinsläpp och gangstervälde först. Det kan bli lite livat, det är vår mammas gata så att säga. Om nu Göran Johansson har sagt massinsläpp, då säger vi också massinsläpp, så får vi se vad han säger om det, säger Mikael Jansson.

Socialdemokraten Göran Johansson sa massinsläpp redan för tio år sedan när han beskrev problem som var sammankopplade med invandringen i Göteborg. Då blev han kallad för ”skinnskallarnas bäste vän” i Expressen.

Sverigedemokraterna är medvetna om sprängkraften i olika formuleringar. Så här går diskussionen bland mötesdeltagarna:

– Jag tycker inte att vi kanske ska köra med deras begrepp, med utanförskap och segregation, deras språk.

– Jag tycker det är tvärtom, det är skitsmart om vi använder deras språk och gör det till vårt.

– Ja, i viss mån, kanske. Jag tycker det är väldigt mycket mumbo jumbo, de där fina ordens värld.

– Svenskfientlighet ska ju upp, det svenskfientliga våldet. Det kan man ta upp, säger Mikael Jansson. 

– Det är de orden vi ska använda. Vi ska inte hålla på det här finkänsliga språkbruket hela tiden, för då blir vi en slags flaggviftande Socialdemokrater eller någonting.

– Det blir ett jävla liv, du kan vara lugn. De blir vansinniga. De kommer att känna sig hotade och allt möjligt, säger Mikael Jansson.

Svenskfientlighet har blivit ett begrepp inom partiet. Det handlar framför allt om invandrare, eller folk med invandrarbakgrund, som rånar eller slår ner etniska svenskar. Så här fortsätter mötet: 

– Svenskfientligt är ju inte bara våld, det är attityder och inställning till samhället. Att vi är mindre värda och så vidare.

– Orättvisor ekonomiskt.

– Brottsbenägenheten är ju bra att ta upp, kanske, säger Mikael Jansson.

– De som kommer från de här länderna är väldigt råa och riktiga barbarer. De har det i ryggraden, säger en partimedlem, medan de andra skrattar eller håller med.

– De är inte solidariska med oss, de vill inte betala skatt, de är här för att bedriva svarta verksamheter.

– De vill inte jobba.

– Jo, det vill de gärna, men de vill jobba svart. Det är inte intressant vad de gör, utan de är inte solidariska med oss, och jag hävdar att de inte vill integreras eller assimileras. De har kommit hit för att bilda ett samhälle i... (Blir avbruten.)

– Det är samma med zigenare, det är samma stil.

– Ja, det kan man säga, fast zigenarna har en längre historia.

– Man får ju ändå prata om problemen, och inte ”de vill inte”. Då blir det fel balans, säger Mikael Jansson.

Mikael Jansson försöker återgå till frågan. Men ofta mellanlandar samtalen i de uttalanden som vi har hört. Och ingen gång tar Mikael Jansson tydligt avstånd från kommentarerna. Men vi vet ännu inte om det här bara är en engångsföreteelse.

***

Tre veckor senare går Caroline på ett nytt möte. Den här gången i en föreningslokal i Björkekärr i östra Göteborg.

– Vi har två och en halv tårta att dela på. Tårta är det beroende på att det är Karl XII:s dödsdag, hjältekonungen, så vi får äta med viss andakt, säger Mikael Jansson.

Idag diskuterar de bland annat den kommande skolplanen för Göteborg.

Vänsterpartiet skriver i ett yttrande om skolplanen att skolan är mycket segregerad utifrån ett könsperspektiv. Mikael Jansson menar att om killar och tjejer föredrar att leka på olika sätt på skolgården behöver det inte vara ett problem. Det stora problemet, tycker flera, är att det som kvinnor och män gör värderas olika.

– Man måste utbilda sig för att få jobb i Sverige idag. Och ska man sedan också föda barn, det är ett problem som kvinnan har mer än mannen, så att säga, säger Mikael Jansson.

– Det måste värderas högre att få barn. Det är det som är problemet i hela Europa. Det föds för få barn, och då handlar det om att det är för lågt värderat.

Det föds för få barn. Men inte bland alla grupper i samhället:

– Om man tittar på de här somalierna, de lär sina barn, de har redan tio ungar, och alla de tio ungarna ska ha tio, tolv ungar var. Fy fan, alltså. (Skratt.)

Mannen berättar att hans son ville ta hem en kompis, en somalier. Men det fick han absolut inte. Gränsen får under inga omständigheter betrampas av såna här. Om sonen hade gjort det, om han hade släppt in den somaliske killen, skulle pappan fått byta ut hela golvet, säger han.

– De lever ju för fan på de här bidragen. Det är så jävla sjukt, va.

Mannen fortsätter att prata om somalierna. Mikael Jansson avslutar samtalet och byter ämne.

– De ser ju en försörjning, de har ju inga krav på sig själva att de ska utbilda sig för att få fina yrken. Det är på sätt och vis en underklass. Kan vi diskutera skolplanen nu?

Mikael Jansson försöker återgå till frågan men tar inte avstånd från kommentarerna. Som vid förra mötet. Och så här kan det låta inåt.

Men utåt tar Sverigedemokraterna tydligt avstånd från den här typen av åsikter. Att vissa invandrargrupper är barbarer, att de bara vill jobba svart, eller att kriminalitet skulle ligga i ryggmärgen.

Partiledaren Jimmie Åkesson menar att partiet lämnat etniskt tänkande bakom sig.

– Invandringsfrågan är fortfarande den viktigaste för oss, och även för våra väljare. Däremot så har vi ju utvecklat oss i den meningen att vi en gång för alla, skulle jag vilja påstå, har gjort upp med den här konflikten som finns mellan vårt sätt att se på svenskhet och svensk kultur och på nationalism, jämfört med hur mer etniskt orienterade nationalister väljer att se på svenskheten, till exempel. Den uppgörelsen har vi haft. Det viktigaste för mig, det är att man företräder någon form av öppen svenskhet, det vill säga att det ska vara möjligt för människor, även om man kommer från ett annat land och från en annan kultur ursprungligen, att bli svensk om man har den ambitionen, säger Jimmie Åkesson.

***

Den 4 december är det sammanträde i Göteborgs kommunfullmäktige. Mikael Jansson, den ende Sverigedemokraten, sitter inklämd mellan en vänsterpartist och en kristdemokrat. Strikt klädd i skjorta och slips.

– Nu har vi gått igenom talarlistan, och går vidare till ärende åtta, interpellation av Mikael Jansson, SD, säger mötets ordförande.

– Fru ordförande, fullmäktige. Jag har ingått med en interpellation som tar fasta på den stora invandring som Göteborg tagit del av, och det gangstervälde som blivit följden av det. Jag tar också fasta på att Göran Johansson har visat en viss klarsyn när han talat om och använt begreppet massinsläpp, säger Mikael Jansson.

Mikael Jansson menar att man måste minska invandringen kraftigt för att få bukt med problemen, och att det också fortsättningsvis ska vara upp till kommunerna att bestämma hur många man vill ta in.

Göran Johansson svarar att visst, några kommuner har fått ta emot för många, ansvaret borde spridas på fler kommuner.

– Nu försöker du lägga skulden på dem. Det vore bättre att du la skulden på riksdagen och på de politiker runt om i Sverige som vägrat att ta solidariskt ansvar, säger Göran Johansson.

Det blir ingen diskussion om invandringens konsekvenser som Mikael Jansson frågade efter, utan det kommer mer att handla om hans formuleringar.

Anna Johansson från Socialdemokraterna tycker att utgångspunkten är fel.

– Den här frågan förtjänar en mycket seriös diskussion, men den omöjliggörs av det anslag som du har i din interpellation, säger hon.

Lennart Widing från Moderaterna menar att vi inte alls tar emot många invandrare.

– Till vår stad kom år 2007 1 415 människor som omfattas av den särskilda ersättningsförordningen för flyktingmottaganden. Så vilken värld tror du att du lever i egentligen, när du talar om massinsläpp?

– Nu går ordet till Mikael Jansson, SD, säger mötets ordförande.

– Vems fel är det? Är det invandrarungdomarnas fel att de begår gruppvåldtäkt? Att de rånar andra ungdomar? Att utanförskapet föder idén om hämnd på samhället? Är det ungdomarnas fel? Det har jag aldrig sagt. Det är politikernas fel. Det är ert fel som styrt det här landet och styrt den här staden.

– Då går vi in på replikskiftena och nu är det Anna Johansson, S, säger mötets ordförande.

– Ja, ordförande, fullmäktige. Jag vet inte exakt var gränsen till att uttrycka sig på ett sätt som faller under lagstiftningen för hets mot folkgrupp går, men att säga att invandrarungdomar begår gruppvåldtäkt torde väl åtminstone tangera den gränsen. Jag tycker att du är skyldig alla de tusentals invandrarungdomar i den här staden som aldrig har kommit i närheten av vare sig personrån eller gruppvåldtäkt eller någon annan brottslig handling, en ursäkt, säger Anna Johansson.

Sällan har alliansen och vänsterblocket varit så överens som just idag. Fronten mot Mikael Jansson är enad.

– Det är 80 stycken här idag som faktiskt har samma grundsyn. Och då tolkar ju vi 80 stycken verkligheten på ett sätt, och så har vi en som tolkar verkligheten på ett annat sätt. På min arbetsplats kallar vi det psykos, säger socialdemokraten Marie Gustavsson som alltså jobbar inom psykiatrin.

Men Jansson vänder på kritiken.

– Be om ursäkt? Jag tänker inte be om ursäkt. Däremot tycker jag att ni partier som varit med och styrt det här landet ska be om ursäkt. Idén om det mångkulturella samhället är ett misstag, och det utanförskap ni har skapat, det ska ni be om ursäkt för. Sedan står jag här ensam. Ni är 80 stycken stolta mot mig ensam. Det är helt okej för min del. Men efter nästa val kanske jag inte är lika ensam. Och kanske ni partier som misslyckas och som byggt utanförskapet, kanske ni får lägga om er politik.

***

Under vintern kommer vår Göteborgsreporter Caroline alltmer in i partiet. Hon är med på ett flertal interna möten och blir bjuden till julfester.

I Stockholm och i Skåne går det lite trögare för Kalibers reportrar. Men när partiet ska starta en ny avdelning på Lidingö, blir Therese involverad.

Den 20 december träffas tio personer i en föreningslokal på Lidingö. Några är nya i partiet, andra har varit med länge. Flera av dem är invandrare själva.

Flera av dem har förtroendeuppdrag i partiet eller står med på valsedlar. 

Mötet börjar med mingel och fika. De diskuterar lite föreningsorganisation och drar några skämt, om muslimer.

– Det var en som frågade mig om jag hade förutfattade meningar. Ja, massor sa jag, och så skulle jag förklara det där. Då sa jag, att det här med Burka, det kan man ju förstå. När gubbarna får slå kärringarna som de gör och de får blåtiror och fläskläppar, då är det klart att de måste ha en burk på sig.

– När man undrar varför äter de inte gris, var det någon som trodde att de hade haft dem som älskarinnor, och då kan man inte äta upp dem sedan.

– Ursäkta, vi har förberett lite frågor, vi ska ta var och en och försöka svara efter bästa förmåga. Och de här frågorna kommer just från sossarnas hemliga dokument, säger en kvinnlig mötesdeltagare.

Hon refererar till ett dokument från Socialdemokraterna som läckte ut på internet förra året. Det handlar om hur Socialdemokraterna ska bemöta Sverigedemokraterna. Där finns bland annat förslag på vilka argument man ska använda för att ta udden av Sverigedemokraterna i debatter.

Nu sitter Lidingögruppen med just de argumenten.

– Personer som är fattiga begår fler brott än rika. Personer som blir diskriminerade och undanknuffade begår fler brott än de som lyckas och gynnas. Personer som saknar arbete begår fler brott än de som arbetar. Men det beror ju inte på vilken etnisk bakgrund personen har, utan på om man är fattig, om man blir diskriminerad och inte får ett arbete. Vad ska jag svara på det?

I början har de svårt att nå fram till ett svar. De prövar sig fram.

– Det är väl ganska naturligt att personer som har det sämre begår flera brott, och ofta är det väl just invandrare som inte har hunnit komma in på arbetsmarknaden.

– Det är det de vill att du ska säga, det är det de vill ha fram av dig.

En bit in i diskussionen hamnar några av dem i samma resonemang som deras kollega gjorde i Göteborg. Att våld hör ihop med kultur.

– Våld på många av de här grupperna är en etnisk sak. Det är inte ras det är frågan om, det är frågan om kultur.

– Vet ni vad? En kamphund kan man aldrig ta med sig i sängen som en pudel, det går aldrig, det ligger i blodet. Visste ni att en immigrant eller invandrare som kommer till Sverige från sådana länder som Afghanstan och Afrika, ibland kommer med upp till 2 000 alla möjliga sorter av parasiter i sin kropp. Kan ni tänka er? Våra hundar har inte så många. Hundar stitter i karantän, men de kommer direkt fram, i våra bostäder.

Lidingögruppen tar upp nästa punkt.

– Det står så här, ni är ett främlingsfientligt enfrågeparti som hetsar mot personer med utländsk bakgrund.

– Vad är det som är främlingsfientligt då, kan du fråga. Vilka är det som har rätt att bestämma vad som är främlingsfientligt och rasistiskt eller inte? Vem är det som har den exklusiva förmånen? Är det den enskilde väljaren som själv har rätt att på valdagen bestämma vad som är rasistiskt eller inte? Eller är det någon annan som bestämmer det?

***

Inför den här programserien har Kalibers reportrar spelat in över 90 timmars material med dold mikrofon från sin tid i Sverigedemokraterna. Det rör sig om ett 30-tal träffar och möten. Den rasistiska jargong som vi har hört här förekommer på runt en tredjedel.

Det som hörs i programmet har spelats in i Stockholm och Göteborg. Vi ska återkomma till Skåne längre fram i programserien.

I sitt principprogram skriver Sverigedemokraterna följande: ”Helt central för oss är FN:s deklaration om de mänskliga fri och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd från diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund.

Vi lät två av partiets representanter ta del av vårt inspelade material, Mikael Jansson i Göteborg och Katarina Bengtsdotter i Stockholm.

Vi har också bett partiledare Jimmie Åkesson att bemöta det som sägs i programmet, men han ställde som krav att få lyssna ett dygn i förväg för att därefter ta ställning till om han skulle medverka. Sveriges radio har som policy att inte lämna ut osänt materal.

Det här var första programmet av tre i vår granskning av Sverigedemokraterna. I nästa program tar vi oss från partidistrikten uppåt – mot partitoppen. Det tredje programmet kommer att handla om hoten mot Sverigedemokraterna – om det våld som många medlemmar utsätts för.


Reportrar: Ola Sandstig och Sanna Klinghoffer.
De tre reportrar som med dold mikrofon gått med i Sverigedemokraterna i Stockholm, Göteborg och Skåne heter: Therese, Caroline och Sofia.
Producent: Sanna Klinghoffer
Programledare: Anna Jaktén