tvfilm

Familjen Babajou tar plats i rutan

I går kväll på Sveriges Television kunde man se det första avsnittet av tv serien Familjen Babajou av Baker Karim visades. Karim har tidigare bland annat gjort tv serien Swedenhielms för SVT.

Familjen Babajou är en miniserie i tre delar med underrubriken ”inspirerat av en sann livslögn”. (Första avsnittet kan ses en gång till 1 april i SVT1 och 2 april i SVT24.)

Det här är en av de där berättelserna jag vill se, ett svenskt sjuttiotal, stilsäkert återgivet i scenografi och kläder. Jag har både vistats där och i vissa fall, sett ut så där. Men, människorna i familjen Babajou korsade aldrig min väg i skarven mellan sjuttio och åttiotal. Familjen kommer från Uganda på flykt undan Idi Amins terrorvälde. Det finns en tonsäkert återgiven stämning av första generationen utomeuropeiska flyktingars liv. Den stolte fadern som vill tillbaka när Amin störtas, den hårt arbetande modern som hittar en jugendvåning på drygt tvåhundra kvadratmeter i Helsingborg av alla ställen, som den plats där familjen kan växa upp bortom vad de kallar ghetton dvs miljonprogrammen.

Och filmen - om man ser de tre avsnitten som en helhet - handlar om en kärnfamiljs imploderande och restaurerande, men hela tiden med den svenska eller skånska svennetillvaron som klangbotten. Så att den här filmen med acklamation klubbades på nåt av SvT dramas möten för några år sedan är rätt givet, men tyvärr har nå’t gått lite fel på vägen, skådespeleriet skaver, manuset är schablonartat. Vissa mer fantastiska inslag som dotterns bisarra utflykter och vänskap med en gammal nazist antyder en osäkerhet kring berättargrepp - är det realism magisk sådan komedi eller både och. Man kan blanda, men då måste blandningen komma utan att åskådaren störs av det.

Men för det mesta gungar det Karimska berättartåget på så förutsägbart att det bara är att bocka av stationerna: Flytta - nya kompisar - mobbning - slagsmål - långsamt vinna respekt - hitta tjejer, fördjupningen infinner sig inte.

Charmen berättarglädjen finns, men en sval intellektuell distans till hur det här skulle berättats finns inte.

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se