Om böckerna i Albertetrilogin

Alberte-trilogin är en nordisk klassiker, skriven mellan åren 1926 och 1939. Den norska författaren Cora Sandel (1880-1974) var 46 år när hon debuterade med romanen Alberte och Jakob – första boken i den svit som skulle bli hennes mest centrala verk, det som fortsätter med romanerna Alberte och friheten samt Bara Alberte.

Cora Sandel hette egentligen Sara Fabricius - hon hittade själv på sin författarpseudonym när hon 1922 började publicera noveller. I långa perioder bodde Cora Sandel i Paris, där hon studerade måleri. Men, som hon uttryckte det själv i ett brev: ”Pågående krig och ankomsten av en son 1917 slog mig penseln ur händerna, och jag fick aldrig fatt i den igen. Men något måste man göra, jag satte mig att skriva ute i Bretagne - utan varje tanke på att någonsin komma att kalla mig författare”.

Det finns både likheter och skillnader mellan Cora Sandels och Albertes liv. Precis som sin romanfigur hade författaren erfarenheter av en kylig uppväxt i nordnorska Tromsö. Även vistelsen i Paris, liksom kampen om att få böckerna skrivna, har verklighetsbakgrund.
   Ändå är böckerna om Alberte först och främst romaner, med konstnärligt bearbetat stoff från verkligheten.

För många är Alberte en oumbärlig följeslagare i livet, en förtrogen i allas vår längtan efter att verkligen leva - leva sant, som dem vi är. Eller vill vara.
   Stort och svårt? Ja. Något mindre handlar det inte om! Ändå rasslar sidorna fram. Böckerna om Alberte är bladvändare med sug.

Det är både besvärligt och hemligt befriande att känna igen sig så djupt i en ensam flicka med egendomligt namn. Hon som i slutet av artonhundratalet häckar i den mörka småstaden Tromsö - och jag?
   Vi borde inte ha något gemensamt! Jo, du. Jag har absolut en Alberte i mig. Du med.