FettaktivisternaLisa trodde att hon var stor som ett hus. Men i själva verket hade hon en tioårings kropp. Och Lisa var 25 år gammal. Det var för ett år sedan Lisa höll på att träna ihjäl sig, allt på grund av hennes förhållande till fett. Och medan hon sprang mot döden stod omgivningen och hejade på.

I Verkligheten ikväll berättar vi Lisas historia. Det är förstås en historia om oss alla, i ett samhälle där föraktet för det tjocka är så stort att vi till och med är villiga att dö för att inte bli det. För man skulle kunna tro att vi är besatta av att vara smala. Så är det inte: vi är besatta av att inte vara tjocka. 

Men när det är som mest nattsvart syns en brinnande fackla. I Verkligheten avslöjar vi en ny, tidigare okänd motståndsrörelse. Dom kallar sig fettaktivister, och ikväll träder dom fram för första gången. Och så hänger vi på klubben för killar som älskar stora tjejer. Men frågan är om kärleken är besvarad.

Some are fat, others are alive
Allt började med att Lisa Jisei tyckte hon hade en tjock mage. Vad som sen händer kan beskrivas som en destruktiv träningsspiral mot döden. När det är som värst springer Lisa ett maraton om dagen. I journalen noterar läkaren att hon har en sjuk 80-årings kropp. Till slut blir vännen Martin räddningen. Men för att hon ska bli frisk krävs det att hon måste fly.

Historien om Lisa kan sägas vara den logiska fortsättningen på den gamla smörpaketsreklamen ”Om du bestämt dig för att inte bli fet”. Och det vidrigaste av allt: medan Lisa håller på att ta livet av sig står samhället och hejar på. Eller åtminstone inte tar ett enda steg för att stoppa henne.

Fettaktivisterna
Susanna och Maria har fått nog av förakt, förnedring och skam. Tillsammans med några andra har de bildat Sveriges första nätverk av fettaktivister. Sanna är fotograf och har bland annat fotograferat sig själv naken på Avenyn i Göteborg som en kritik mot skönhetsidealen. Maria är genusvetare, eller som hon säger själv: ”babblare”. I Verkligheten ikväll får du vara med och tjuvlyssna på det andra mötet någonsin. På dagordningen: sex, skam, uppror och om att ta plats.

Stor och Vacker
Varje månad i två år har Anders bilat upp till Stockholm för en enda sak: att gå på klubben . Han är inte ensam: motorvägarna är fulla med killar som strömmar till storstaden med samma mål. Idén med klubben är mycket enkel: ett ställe för killar som gillar stora tjejer. Men på själva klubben väcks en massa frågor. Vad är killarna ute efter egentligen? Vad tycker tjejerna om dom? Och varför är tjejerna överhuvudtaget där?

Dessutom lämnar vår egen undercoveraktivist en hemlig och rykande het rapport från Syriens dolda gayvärld. Och det är inte helt utan risk han gör det – Syrien har plats 159 på pressfrihetslistan, sämre Vitryssland, Somalia och Zimbabwe. Denna vecka har A of Arabia hittat de som alla säger är omöjliga att hitta: .