”Vi ironiserar över låtarna”

De högst ansvariga: ungdomsordförande och partiledare svarar alltså inte. Det är bara en av de ansvariga som håller fast vid överenskommelsen, William Petzäll, som sitter i kommunfullmäktige i Borås och är vice ordförande i Sverigemokratiska ungdomsförbundet. Det var han som sjöng Sverige har fallit, som Anna-Lena Lodenius beskrev som en tydlig, rasistiskt vit makt-text.

Svensk Ungdoms låt Sverige har fallit, vad handlar den om, tycker du?

– Jag har faktiskt aldrig lyssnat speciellt mycket på själva texten.

Men du kunde den utantill?

– Ja, det kunde jag förvisso. Men det handlar ju givetvis inte om att vi ställer oss bakom de här låtarna, utan snarare att vi ironiserar över dem. Och jag vet att vi vid något annat sammanhang sjöng någon känd svensk kommunistisk kampsång. Så givetvis tar vi avstånd från samtliga av de här låtarna. Som jag sa, det är snarare så att vi ironiserar över dem.

Tror du att det gick fram till de sverigedemokrater som var med på den här resan, att det var ironiskt som ni spelade all den här musiken?

– Ja, med tanke på att vi skrattade vid flera tillfällen, så framgick det väldigt tydligt. Och jag kan ju säga det också, att jag personligen har alltid varit en vän av Israel och det judiska folket, och jag har öppet tagit ställning för Israels existensberättigande på min blogg, vilket står fritt för alla att läsa.

Tycker du om den här musiken?

– Nej, det gör jag verkligen inte.

Men varför spelar ni den då hela tiden? Svensk Ungdom är ju inte det enda exemplet på den här resan, det spelades Fyrdung också, bland annat, och ett flertal andra låtar med samma innebörd, som är tydlig vit makt-musik, alltså rent nazistisk musik.

– Fyrdung och det där har jag inte hört talas om, och det är inte ens något band jag känner igen överhuvudtaget. Men just Svensk Ungdom ironiserade vi över, och så väl Knutna Nävar som är nåt känt gammalt kommunistiskt band. Och det här är ändå en ljudupptagning, där er infiltratör smygfilmar oss i vår privata hytt. Och det är det framför allt som jag tycker diskussionen bör handla om, hur djupt oetiskt ni har agerat genom att smygfilma minderåriga ungdomar.

Det här är inget kompisgäng som är ute och reser, det är ett ungdomsförbund och en partiledning. Vilket ansvar har ni som ledning och du som vice ordförande, för att föregå med gott exempel och visa vad som gäller när det är normer och gränser?

– Vi är väldigt tydliga med att sätta normer och gränser. Och hade man hört bland annat den ljudupptagningen, på det förbundsstyrelsemötet som er infiltratör också smygfilmade, så hade det framgått väldigt tydligt vilken värdegrund som ungdomsförbundet har, då vi just diskuterade en person som hade uttryckt sig lite olämpligt i ett helt annat sammanhang, inte under den här resan.

Men tycker du att ni tar ansvaret för att sätta gränser för normer som gäller i SDU inför unga nya medlemmar, när du faktiskt är med och sjunger den här musiken?

– Ja, som sagt, jag ironiserar över den och det framgick väldigt tydligt för alla andra ungdomar.

Du menar på fullt allvar att ni spelade och sjöng den här musiken som ironi?

– Ja, precis, precis.

De ledande här, Jimmie Åkesson och Erik Almqvist, har hastigt bestämt sig för att inte bli intervjuade. Du väljer ändå att svara. Kan du säga varför?

– Ja, just därför, för att jag tycker att man verkligen gör en höna av en fjäder i det här sammanhanget.

Hur menar du, en höna av en fjäder, när ni spelar nationalistisk musik eller vit makt-musik?

– Ja, nationalistisk musik i form av Ultima Thule och så, det har jag ingenting emot över huvud taget. Men i just det där sammanhanget, som jag nu har sagt vid tre tillfällen, så ironiserade vi. Och vi spelade även någon kommunistisk kampsång som alla kände igen, och vi satt och skrattade åt det.

Jag har lyssnat på de här banden, jag har inte hört någon kommunistisk kampsång. Men du tycker alltså att det är okej att sjunga nazistiska låtar?

– Jag tycker inte det är okej om det är så att man tycker att ens åsikter överensstämmer med det som framkommer på låtarna, och vi tar avstånd, som jag sa, från själva sakinnehållet i de här texterna. Men vi ironiserade över det.

Men på vilket vis tog du avstånd till det här budskapet? Svensk Ungdom är verkligen en vit makt-låt, texten beskriver hur Sverige tas över av onda främlingar som är snikna och svekfulla, och hur det är vår plikt att ta till strid för folk och land, och ta till kamp mot de här fienderna? Är det kul?

– Nej, alltså, det är upp till var och en att tolka de här texterna lite, känner jag. Men som sagt, vi ironiserade över låtarna och vi tar bestämt avstånd från själva sakinnehållet.