Kaliber 5 april 2009: ”Olof Palme gick på bio” – om jargongen inom SD

Utåt tar Sverigedemokraterna, både ungdomsförbundet och moderpartiet, gång på gång avstånd från rasism och nazism. Men i Kaliber förra veckan kunde vi höra hur det lät på deras interna möten.

Vi hörde invandrargrupper kallas för råa barbarer och att de har det i ryggraden. Detta trots att partiet - utåt - helt har gjort upp med sitt rasistiska förflutna. Vi hörde hur diskussioner landade i uttalad rasism på en tredjedel av mötena.

Det var inte ”privata” möten, det var träffar med representanter i ett politiskt och etablerat parti. Vi hörde en nämndeman, kandidater till Europaparlamentet, ledamöter, en revisor. Efteråt kallade partiledaren Jimmie Åkesson dem för ”perifera medlemmar”.

I det andra programmet av tre om Sverigedemokraterna tar vi oss från partidistrikten och uppåt – mot partitoppen. Hur är jargongen där?

Kaliber kan visa hur ledande och offentliga personer inom Sverigedemokraternas ungdomsförbud och partistyrelsen, tillika människor som sitter på poster i kommunfullmäktige, skämtar om somalier, lyssnar på vit makt-musik och sjunger nazistiska kampsånger. Och hur partiledaren Jimmie Åkesson sitter med när musiken spelas.

Kaliber i P1 söndag kl. 13.00. Repriser: måndag kl. 10.30 och natten mot tisdag kl. 00.30 i P1.