Kritik mot tvålbrist

Alla elever måste ha möjlighet att tvätta händerna med tvål efter toalettbesök. Det menar i dag Kerstin Mannerquist, som är hygiensköterska på SMI. Risken är stor att det sprids tarmbakterier och sjudomar på elevtoaletterna, säger hon.

Det kommer reaktioner i dag efter vår undersökning om de ofräscha elevtoaletterna på högstadieskolorna. Som vår undersökning visade så saknades tvål i mer än var femte elevtoalett vi granskat.

Kerstin Mannerquist är hygiensköterska på Smittskyddsinstitutet:

- Det är väldigt sorgligt tycker jag, det här skulle man aldrig acceptera på en vanlig arbetsplats. Självklart ska det finnas tvål så att man kan tvätta händerna på ett vettigt sätt.

Upplandsnytt granskade 46 elevtoaletter och 13 personaltoaletter på högstadieskolor i länet. Var fjärde elevtoalett var stökig och ostädad. Inte en enda av personalens toaletter vi kontrollerade var ofräsch. Undersökningen visar också att många elevtoaletter saknade tvål och pappershanddukar.

Kerstin Mannerquist menar att tarmbakterier sprids lätt på toaletter, speciellt där det inte finns möjlighet att tvätta händerna ordentligt.

- Man kan faktiskt sprida vissa sjukdomar om man inte kan tvätta sina händer ordentligt, säger hon.

I dag städas de flesta skoltoaletter endast en gång om dagen. Många rektorer som Upplandsnytt pratat med säger att det skulle behövas mer pengar till mer frekvent städning. Cecilia Forss, moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala, är inne på samma spår. Men hon menar att det kanske inte behöver kosta mer pengar.

- Jag skulle vilja diskutera städningen med dem, eftersom den städfirma som jag har pratat med inte var av den åsikten att det skulle behöva kosta mer att städa toaletterna bättre, säger Cecilia Forss.  

När tror du att vi kan få se en förbättrad situation?

- Det vågar jag inte lova, men jag skulle vilja göra det.

Socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson i Tierp säger att han inte kan lova mer pengar eller något initiativ i frågan från politikens sida:

- Jag tycker i första hand inte att det är en politisk fråga över huvud taget. Det är en verksamhetsfråga som man måste klara ut på varje enskild skola.

Finns det inget ni politiker kan göra från ert håll?

- Jag tycker inte det.        

På Ol Andersskolan i Skärplinge i Norduppland träffar vi Julia Kjetselberg och Jonas Sahlin, som går i nian. Där har de inte haft tvål på flera år:

- Vi har väldigt bra toaletter på den här skolan, det är bara det att de saknar tvål. Det är väldigt jobbigt, man vill ju kunna tvätta händerna ordentligt.

Birgitta Skärberg är rektor på Ol Andersskolan:

- Det är hur galet som helst. Det är självklart att det ska finnas tvål och handdukar på varenda toalett. Jag vet inte varför det har varit så, man kanske har blivit hemmablind.                        

Nu har skolan köpt in nya tvålhållare, som ska gå att låsa, så att ingen kan öppna upp dem och hälla ut tvål och på sätt förstöra för andra. Kerstin Mannerquist på Smittskyddsinstitutet menar att skolorna måste åtgärda de här problemen, till vilket pris som helst:

- Det tycker jag. Det känns oerhört skruttigt att ett land som Sverige inte ska kunna ha ordnat så att elever kan tvätta händerna i skolan. Det kan man inte acceptera.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se