SÖRMLAND

"Ofräscha toaletter påverkar inlärningen"

Att elevtoaletter saknar tvål och dessutom är ofräscha kan ha stor betydelse för elevernas förmåga till inlärning på lektionerna. Det menar Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.

Som Sveriges Radio rapporterade igår visar vår undersökning på skolor i länet att många toaletter på högstadiet i Sörmland är ofräscha.

Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen menar att det här är en fråga som skolorna måste se allvarligt på

– Ja, det är ju uppseendeväckande, tycker jag och det är också så att jag har hört om barn som går hem eftersom den är så obehaglig och smutsig i skolan, att det saknas papper och så. Nu inspekterar vi ju inte den fysiska miljön utan det gör Arbetsmiljöverket, men helt klart har sådant här betydelse för barnets välmående i skolan. Det tycker jag är självklart, säger hon.

Många elever har också vittnat om hur det här påverkar deras inlärning genom att de tvingas hålla sig på lektionerna.

– Det är svårt att ange hur mycket det påverkar eleverna rent generellt, men för vissa elever har det säkert stor betydelse, säger Ann-Marie Begler. Det framför allt för de barn som känner att de måste springa hem för att gå på toaletten och kommer för sent när de kommer tillbaka så det är klart at det påverkar för elever att det är ofräscht på toaletterna.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se