Dödstalet stiger efter jordbävning i Italien

Ett dygn efter jordbävningen i mellersta Italien uppger myndigheterna att 179 människor mist livet. Uppemot 70 000 människor har blivit hemlösa och många är skadade. Värst drabbad är staden L’Aquila.

- Det är en förfärlig förödelse. Nu kommer dagsljuset tillbaka och nu ser man ännu tydligare den enorma förstörelsen. Det ser ut som efter ett krigsanfall, med stora hål i en del väggar och det ligger rester av hus på gatorna och det är ett intensivt räddningsarbete som pågår. När jag lämnade L’Aquila i natt var det fortfarande karavaner av räddningsinsatser, säger SR:s utsände Willy Silberstein.

Finns det fortfarande hopp om att hitta överlevande?

– Man har hittat två stycken som levde efter 24 timmar under rasmassor. Det är klart att man hoppas fortfarande. Men det är självklart att för varje minut som går minskar möjligheterna.

Räddningsarbetet pågår och kommer att fortsätta?

– Det kommer att pågå under väldigt lång tid. Det är skador som kommer att ta lång tid att reparera och Italiens premiärminister Berlusconi sa nu på morgonen att regeringen kommer att satsa 300 miljoner euro, motsvarande 3,2 miljarder kronor. Det är en hög siffra, men likafullt blir det bara drygt 54 000 kronor per person av dem som har blivit hemlösa.

Alla de som förlorat sina hem, vad gör de och vilken hjälp får de?

– En del har förts bort och fått sova under tak, men väldigt många, som i L’Aquila till exempel, fick sova i tält i natt. Och det var vidriga förhållanden. Regnet öste ner igår kväll och det var lervälling i de här fuktiga tälten under sovsäckarna. Så det har varit väldigt svåra förhållanden och många som jag såg var chockade. En del hade också fysiska skador så det är en förfärlig syn som möter besökare.

Vad är din bild av hur räddningsarbetet går?

– Jag är ingen expert, men det ser professionellt ut och det är många som är på plats och arbetar. Sedan är det säkert samordningsproblem och ett gigantiskt arbete som väntar räddningspersonalen, säger SR:s utsände Willy Silberstein i samtal med Ekots studioreporter Folke Waxin.