Påskfirande på flera sätt

Tisdag 7 april 2009
För katolikerna har påskfirandet redan inletts. Stilla veckan började redan i söndags. En mycket viktig vecka för katolikerna.

I söndags, palmsöndagen, var avslutningen på katolikernas fasteperiod. Påsken följer direkt därefter. Påsken, som är den viktigaste tiden för katolikerna, det berättar kyrkoherden i Katolska kyrkan i Värnamo, Jose Thomas Valiamangalam.

– För oss katoliker är påsken den största höjdpunkten i kyrkan. Hela veckan är de viktigaste dagarna för oss alla.

Skärtorsdagen, långfredagen och påskaftonen kallas triduum sacrum på latin och betyder de tre heliga dagarna och för kyrkoherden blir det en hektisk tid men många gudstjänster och predikningar. Idag är det drygt 1300 medlemmar i den katolska kyrkan i Värnamo och det är flera nationaliteter som samlas. Främst är det kroater, polacker och vietnameser, men också svenskar. Påskens innebär en glädjens tid för alla.

– Det är väldigt roligt. Folk blir glada efter påskvakan. Det är ju också avslutningen av fastan som innebär tungt arbete, botgöring och att avstå från kött och god mat. Så det blir en lång längtan efter att fira påsken, säger Jose Thomas Valiamangalam.

Han berättar att skärtorsdagen handlar om instiftelsen av nattvarden, instiftelsen av prästämbetet och Guds största budskap som är broderlig kärlek.

– Vi firar en gemensam högtidlig mässa med alla präster som jobbar i församlingen. Då tvättar kyrkoherden tolv mäns fötter. Meningen är att Jesus har tvättat sina lärjungars fötter.

– Långfredagen är en lång dag som vi ägnar åt att meditera över Jesu lidande, hans väg mot korset och hans död.

Påskaftonens liturgi börjar på kvällen och inleds med påskeld.

– Det är underbart för många barn och ungdomar som längtar efter att få se när man eldar ute. Meningen är att förnya vårt liv tillsammans med den uppstånde kristus. Det symboliserar att kristus är världens ljus, säger Jose Thomas Valiamangalam.