Nobelprisade ekonomer räknar på nytt BNP som ska ta hänsyn till naturen.

På flera håll i världen sitter smarta ekonomer just nu och funderar över vad som är det bästa sättet att beskriva ett lands välfärd och rikedom. I en av dem, den sk Stiglitzkommissionen, sitter inte mindre än fyra ekonomipristagare. Även OECD, världsbanken och EU-kommissionen har expertgrupper som räknar på alternativa välfärdsmått. Det handlar om att hitta mätmetoder som kan ta hänsyn till både miljöpåverkan, hållbar utveckling och människors livskvalitet.

För vad är egentligen välfärd ? Kan det mätas i antalet prylar och pengar som omsätts i ett land - eller handlar det kanske mer om friska och lyckliga invånare? Och rikedom - tänk om det i framtiden kommer att vara frisk luft och rent vatten, snarare än överskott i statskassan? Det klassiska måttet BNP, som mäter hur mycket varor och tjänster som produceras i ett land under ett år, är ett räknesätt som ifrågasatts ända sedan det slog igenom på 1930-talet.

I Frankrike gav president Nicolas Sarkozy för ett år sedan nobelpristagaren Joseph Stiglitz i uppdrag att leda en kommission av höga ekonomer för att granska BNP-begreppet ( förutom Stiglitz deltar även pristagarna Amartya Sen, Kenneth Arrow och Daniel Kahneman, men även tex den brittiske ekonomen Nick Stern ) Kommissionen vill hitta sätt att beskriva bla ekonomisk jämlikhet, hållbar utveckling och livskvalitet.

Om några veckor skall de lämna sin rapport. Jag träffade Xavier Timbeau, chefsanalytiker på franska OFCE, (motsvarigheten till svenska konjunkturinstitutet) och rapportör för kommissionen som berättade om arbetet. Den intervjun kan du höra i veckans radioversion av Klotet eller lyssna på här till vänster.

Den andra april, samma dag som G20 länderna möttes i London för att enas om det stora ekonomiska krispaketet, intervjuade jag också euparlamentarikern Anders Wijkman (kd) som länge talat sig varm för behovet av ett nytt välfärdsmått - inte minst av miljöhänsyn. I mitten av april är han med och ordnar ett seminarium i EU-parlamentet där både den franska Stiglitz-kommissionen, men även ett liknande arbete som EU-kommissionen ligger bakom ska diskuteras.

Anders Wijkman är glad över att dessa frågor (som tidigare funnits i akademiska kretsar och drivits av miljörörelsen och vissa sociala organisationer tex) ”äntligen” kommit upp som en mycket större fråga.

-Det finns gränser för tillväxten, även om vissa ekonomer inte vill acceptera det, men det är ju ett faktum. Det är en begränsad planet. Den enda nya resurs vi får utifrån är solenergi. Allt annat är ju givet. Det finns ett visst antal atomer, det finns en viss materia, en viss mängd resurser. Därför måste vi skaffa oss mätinstrument som visar oss hur allt det här utvecklas. Annars kommer vi att gå in i väggen, säger han bland annat.