Våldsamma demonstrationer i Moldavien

Uppdaterad 23:03
I Moldavien har svåra oroligheter utbrutit. Oppositionen och studenter i huvudstaden Chisinau anklagar de styrande kommunisterna för valfusk efter söndagens parlamentsval och har stormat parlamentsbyggnaden och presidentkansliet. En ung kvinna kvävdes till döds av rökgaser inne i parlamentet. Ett hundratal rapporteras ha skadats.

Myndigheterna och oppositionen har enats om att räkna om rösterna i söndagens val. Men protesterna ser ut att fortsätta.

Nu sent ikväll kommer rapporter om att oppositionsanhängare i andra delar av Moldavien är på väg i bussar till Chnisinau för att ansluta sig till demonstranterna.

Erik Johansson som arbetar i Chisinau för Frälsningsarmén befinner sig utanför presidentens kansli som har förstörts.

– I presidentpalatset har de slagit sönder alla fönsterrutor och i princip intagit det. De gick upp på taket och hissade en rumänsk flagga och en EU-flagga istället för den som var där innan. Vid parlamentsbyggnaden mitt emot brann det för fullt. Det var stora svarta rökpelare som gick upp, säger Erik Johansson.

Det som i går började som en fredlig manifestation blev i dag en våldsam demonstration. Tiotusen demonstranter i huvudstaden Chisinau protesterar mot resultatet av söndagens parlamentsval som de påstår är manipulerat för att ge kommunisterna betryggande majoritet i parlamentet.

I dag stormade demonstranterna parlamentsbyggnaden och presidentpalatset. Stenar ven i luften och glasrutor krossades. Polisen svarade med vattenkanoner och tårgas.

Ett tretiotal personer uppges skadade.

Kommunistpartiet har styrt Moldavien sedan valet 2001 och har sannolikt vunnit en betryggande seger även i söndagens val.

Den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s valobservatörer anser att valet i princip höll internationell standard även om massmedierna helt kontrolleras av kommunisterna.

Presidenten Vladimir Voronin kommer i kväll att hålla ett tv-tal men demonstranterna säger att de tänker fortsätta tills nyval hålls.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se