Nagelvårdare riskerar sin hälsa på jobbet

Personer som arbetar med att vårda och sköta naglar riskerar att få allergier och andningsbesvar. Ämnet som konstgjorda naglar innehåller är farligt, och många nagelterapeuter riskerar sin hälsa, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.

– Hittills har jag inte känt någonting, men såklart att man är medveten om att det är starka kemikalier. Och i slutet av dagen blir man lite hängig och trött, säger Carolina Emirkhanian.

Medlet som naglar byggs av innehåller akrylater, en sorts härdplast, som innan den stelnar är allergiframkallande.

De flesta av de 97 nagelsalonger som Arbetsmiljöverket inspekterat förra året håller inte måttet. 80 procent av salongerna måste åtgärda säkerheten, kräver Arbetsmiljöverket. De flesta av salongerna ligger i Stockholm.

Nagelterapeuterna bör ha handskar, munskydd och ögonskydd. Och gärna en utsug som drar ut dammet från slipningen av naglarna.

Marléne Isaksson som är överläkare på universitetssjukhuset i Malmö har kommit i kontakt med många nagelterapeuter. Hon säger att hon inte sett en så hög grad av allergikerfrekvens i någon annan yrkesgrupp.

När jag kliver in på en nagelsalong på Östermalm slår en stark doft emot mig redan i dörren. I den ljusa salongen sitter fyra nagelterapeuter försjunkna i arbetet med naglarna på kunden mitt emot. Några av dem har munskydd på en stund, men inte alla.

Frida Selkirk som driver salongen säger att hon är fullt medveten om riskerna, men att det är svårt att jobba med munskydd:

– För det första så känns det ungefär som att sova med täcket över huvudet, det blir jätte varmt där inne och fuktigt. Det är jobbigt att andas i ett munskydd, säger hon.

– Och sedan är det väldigt asocialt. Vi har ju ett socialt yrke där vi pratar och är trevliga. Det räcker med att du kommer in i salongen och jag tittar upp på dig och säger ”hej”, men du ser inte det för jag har ett munskydd på mig. Så det blir oftast att man hänger av sig det när man gör materialgrejer och sedan när man filar så sätter man på sig det igen, säger Frida Selkirk.

Carolina Emirkhanian använder inte heller munskydd.

– Sällan.

Varför då?

– För att nästan hela dagarna sitter jag och jobbar. Och det känns lite speciellt med munskydden, det känns lite varmt, säger hon.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se