Litteratur

Filosofisk luftfärd med Zeh

34-åriga Juli Zeh hör till 2000-talets mest hyllade, tyska författare. Hennes fjärde roman Corpus delicti har precis kommit ut i Tyskland, en framtidsvision som jämförts med Aldous Huxleys Du sköna, nya värld. Samtidigt kommer Juli Zehs tredje bok på svenska: Fritt fall.

Om Juli Zehs förra bok Leklust, om några trolösa gymnasieungdomar som utövar utpressning mot en av sina lärare, kan beskrivas som ett slags ”Elfriede Jelinek-light” med sin massiva och obönhörliga stil, så har Zeh öppnat upp och glesat ur i sin nya roman, Fritt fall
   Det luftiga fågelperspektivet finns redan i den inflygning i vilken vi närmar oss denna märkliga mordhistoria som utspelas i den lilla staden Freiberg - ”en fransig, ljus fläck i Schwarzwalds veck”.

Det hela handlar de båda vännerna och fysikerna Sebastian och Oskar, som träter om möjligheten av parallella universa. Kidnappning och mord följer och in på scenen träder två underbara polisiära gestalter, den kvinnliga lite trubbiga kommissarien Rita Skura och hennes gamle mentor, Schilf, som dels har en tumör och dels en ständigt observerande och kommenterande röst i sitt huvud.
   Schilf liknar sin hjärntumör vid ett fågelägg och det är mycket fåglar i Zehs luftiga text, tex papegojan Agfa alias Kodak med sitt ständiga ”Se upp!”, de båda änderna Bonnie och Clyde och skogen och bergen som sänder ner fågelpatruller till staden för att observera.
   För vem är det som ser och vad är det som ses tycks vara Juli Zehs tunga filosofiska fråga klädd i denna lätta språkdräkt.
  ”Om det är mitt medvetande som skapar världen saknar det uppenbarligen fantasi, tänkte kommissarien” tänker kommissarien.

Om ni som jag gillar poliskommissarier, kosmologiska spekulationer och en skarp tysk prosa (här i ledig svensk översättning av Christine Bredenkamp) då har ni en högtidsstund framför er - för en gång skull en intelligent, skojig och mentalt hisnande detektivroman!

                                   Maria Edström, SR Kulturnytt
                                                      maria.edstrom@sr.se