
Ebbas Chokladmoussetårta till påsk
Nötbotten:
2 ägg
1 dl socker
100 g malda hasselnötter
0,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,75 dl gräddmjölk (el bara mjölk)
Vispa ägg och socker så det blir fluffigt och ljusgult. Mal nötterna och häll i äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner även detta. Tillsätt även 0,75 dl mjök el gräddmjölk. Blanda väl.
Häll ut i smord och bröad form med löstagbara kanter (häll först i kanterna, så det inte blir en topp i mitten).
Grädda i 20 minuter i 175 grader, strax under mitten.
Låt kallna.
Chokladmousse:
150 g mörk blockchoklad
3 ägg (dela upp i gulor och vitor)
1 msk kallt starkt kaffe
1 msk apelsinlikör (Cointreau) eller konjak
2 dl vispgrädde
Smält chokladen i mikro el vattenbad. Skilj gulor och vitor från varandra. Blanda gulorna med kaffe och sprit. Hårdvispa äggvitorna.
Vispa grädden och blanda ner ägguleblandningen i chokladen, sedan hälften av vitorna, sen grädden och sist resten av vitorna. Lägg moussen på nötbotten i formen och frys kakan.
Tina sen kakan i mellan 30 min och 1 tim innan den ska ätas!
(Och dekorera efter behag med kycklingar eller godisägg el liknande!)