Känd brottsling jagas för bankrånet i Säter

Uppdatering 20:35
En person har anhållits i sin frånvaro misstänkt för att ha deltagit i rånet mot Swedbank i Säter vid lunchtid i dag. Personen är tidigare dömd för brott och känd av polisen, uppger Stefan Dangart, informationschef vid polisen i Dalarna. Polisen söker nu på olika adresser efter den anhållne.

Det var två eller tre maskerade gärningsmän, utrustade med k-pistliknande vapen, vid lunchtid gick in på banken och tvingade till sig en summa pengar.

Några skott har så vitt polisen vet inte avlossats inne i banken.

Männen lämnade banken efter rånet och försvann från platsen i en bil. Flyktbilen hittades senare övergiven vid Dammsjön i Gustafs. Platsen har spärrats av och en hund har satts in i sökandet. En teknisk undersökning av bilen har inletts.

Ingen gripen
Polisen har ännu inte gripit de två, eventuellt tre, personer som rånade Swedbank i Säter men en person, känd av polisen sedan tidigare och även dömd för brott, har anhållits i sin frånvaro. Polisen vill i nuläget inte säga vad som lett fram till anhållandet.

Stor styrka
Extra polisstyrkor från bland annat Falun och Borlänge har kommit till Säter för att delta i sökandet.

Spaningarna kommer, enligt polisen, att fortsätta under kvällen och natten.

Dalapolisen har begärt att få hjälp av en helikopter, men det fick de inte på grund av ett rån i Stockholm.

Hur mycket pengar rånarna kom över finns det ännu inga uppgifter om.

Åsikter på gatan
Bankrånet har varit ett samtalsämne på Säters gator under eftermiddagen. Kommentarerna runt rånet var många. Någon tycker det är bedrövligt, en annan säger att det är skumt och ofattbart. En kvinna säger att rånet är hemskt och att det måste göras något åt det.