Val i Algeriet döms ut som bluff

I dagens presidentval i Algeriet väntas många avstå från att rösta i protest mot att konstitutionen ändrats så att president Abdelaziz Bouteflika kan sitta kvar på livstid. De tunga oppositionspartierna bojkottar valet.

En av dem som inte tänker rösta är 26-årige Mohamed.

– Jag har inte ens skrivit in mig för att rösta. Alla algerier vet att man röstar för ingenting, säger han.

Sex kandidater ställer upp i dagens presidentval. Men valet tycks redan avgjort på förhand. Efter att den sittande presidenten Abdelaziz Bouteflika möjliggjorde en ändring av konstitutionen i november förra året kan han sitta kvar på livstid.

Han ställer upp i valet som en oberoende kandidat, men har stöd från tre stora partier och dessutom en stor del av föreningslivet, företagare och fackföreningar.

Hans motståndare i valet är närmast osynliga i Algeriet, många i Alger säger att de är marionetter som ska legitimera presidentens seger.

– De är som schackpjäser. De är där för att visa upp för internationella medier att det finns motståndare och konkurrenter, säger Mohamed.

Medan president Abdelaziz Bouteflika har turnerat landet runt för att uppmana folk att rösta och dekorerat hela huvudstaden med valaffischer, har de tunga oppositionspartierna, som FFS, ANR och RCD kallat till bojkott.

Saïd Sadi, partiledare för RCD, talar om nationell sorg efter att, som han säger, Bouteflika våldtagit konstitutionen.

– Vi står på randen till något som vi aldrig förut sett och det är därför, som du ser, jag bär ett svart band runt armen. Den nuvarande presidenten vill begrava det demokratiska Algeriet och vi är här för att kämpa mot det, säger Saïd Sadi.

Ett likgiltigt folk som inte ser någon mening med att rösta lär bli Abdelaziz Bouteflikas värsta motståndare i dagens val. Även om presidentens kampanjledare, Abdelmalek Sellal, tycks optimistisk om att algerierna ska ta sig till valurnorna.

– Jag tror att väljarna kommer att rösta på den kandidat som fört in landet på rätt spår, säger presidentens kampanjledare.

Medan premiärministern tror på ett valdeltagande på 65 till 70 procent tror algeriska journalister att bara 15 procent kommer att gå till valurnorna i dag.

Anja Sahlberg, Alger
anja.sahlberg@sr.se