LÄNET

Dödliga sjukdomar från olagliga hundar

För att komma till rätta med problemet med hundar som smugglas in och som kan bära på farliga sjukdomar går nu Jordbruksverket ut med en kampanj som riktar sig till invandrarföreningar.

Trots de senaste årens debatt om faran med illegala hundar upptäcks allt fler fall där personer försöker smuggla in hundar till Sverige.

Under förra året avslöjades 319 fall där en eller fler hundar stoppades från att smugglas in till Sverige. Det är en ökning med 25% jämfört med 2007 då det var 254 fall.

- Det kan bli dramatiskt när man tagit med sig en valp som man blivit förtjust i och sedan kanske tvingas avliva när man förstår att man inte får ha valpen i Sverige, säger Suha Mohammad, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Utvecklingen skrämmer Jordbruksverket eftersom hundarna kan bära på sjukdomar som kan vara dödliga för människor.

- Smuggelhundar är ett hot mot hälsan, menar Suha Mohammad. Rabies och dvärgbandmask är för människan dödliga sjukdomar, säger hon.

För att minska den illegala införslen av hundar satsar Jordbruksverket nu på att informera de stora invandrarföreningarna i Sverige. Ett växande problem är nämligen att semesterfrirare tar med sig en hund hem från semester och många känner inte till de införselregler som finns.  

David Svanberg

david.svanberg@sr.se