Balmain - historien bakom mannen och modehuset

I veckans STIL berättar vi om Pierre Balmain (1914-1982) en av dom stora franska modeskaparna som hjälpte till att bygga upp det skräddade modet i Paris efter andra världskriget, parallellt med Dior och Balenciaga.Idag har modehuset kommit i ropet igen, men av helt andra anledningar.Christophe Decarnin heter dagens designer som fått modebranschen att göra vågen, trots astronomiska priser. Om hur det gått till berättar vi i veckans program.

Pierre Balmain själv sade sig inte vara särskilt intresserad av mode, utan av att klä kvinnor som redan hade en sofistikerad stil och uppskattade den enkla elegans han kunde bistå med. Det enkla är det svåra, hävdade Balmain ihärdigt och slog ifrån sig kritik om att upprepa sig, och inte komma med några nya djärva förändringar. 

Kändast blev han för sina aftonkläder. Korta cocktailklänningar, ofta i broderad sammet eller siden och extravaganta galastassar med tajta liv och långa svepande sidenkjolar med broderier från Lesage. Han började med att studera arkitektur, men kom snart att börja arbeta för dåtidens kände, men idag bortglömde, modeskaparen Molyneux. Om honom berättar i därför mer om.

Pierre Balmain klädde både kändisar och kungligheter och fick extra god kontakt med det thailändska kungahuset, vars drottning Sirikit han klädde under kungaparets världsomspännande resa 1960. Balmain bistod även med en svart klänning till den franska sångerskan Juliet Gréco, som gjorde sig känd som ”Paris svarta ros”. Vi berättar mer om båda i programmet.

Veckans gäst är Marina Kereklidou, modechef på Bon, designer och stylist.