Nya Vågen - En bra historia från Umeå

P1 tisdag 14 april kl 14.03 och 15/4 kl 18.15

Västerbotten kallas ofta för berättarnas län, inte minst med tanke på alla författare som kommer därifrån. Även det muntliga berättandet har tagit fart ordentligt de senaste åren och är på god väg att utvecklas till en folkrörelse.

Berättarcaféerna blir allt populärare, i höstas startade Umeå Universitet en berättarutbildning, flera folkhögskolor profilerar sig med berättandet och nästa vecka inleds den första stora berättarfestivalen i Skellefteå.

Nya Vågen diskuterar denna utveckling och frågar bland annat om det finns risk för att det blir för provinsiellt och var de yngre generationerna får plats?

I studion medverkar Marianne Folkedotter som är landets enda berättarantikvarie, spelmannen Tomas Andersson som gått i bräschen för det folkliga berättandet, skådespelaren Gunnar Eklund som gjort många föreställningar baserade på Torgny Lindgrens texter samt Robert Herrala, som är projektledare för Västerbottensteaterns berättarensemble.

Nya Vågen har läst antologin Min mormors historia som kommer ut i veckan och där tolv av Sveriges kvinnliga författare skriver personligt om sin mormor. I studion finns litteraturvetaren och genusforskaren Annelie Bränström Öhman och litteraturvetaren Lena Kjersén Edman.

Programledare: Kerstin Berggren.