Kautokeino

"Internationellt samarbete är viktigt"

Att rennäringen samarbetar internationellt är mycket viktigt för dess fortlevnad. Det menar Svenska Samernas Riksförbunds ordförande Per-Gustav Idivuoma, som var delegat på Renägarnas Fjärde Världskongress.

Hela renskötselområdet lider av samma problem, renbetesland går förlorat till andra intressen som gör anspråk på marken.

– Och det är därför jag tror att det är så viktigt att se det internationellt, se att man inte är isolerad i den världen, säger Per-Gustav Idivuoma.

Steget efter
Han tror att rennäringen måste komma in i planeringen tidigare för att kunna påverka.

– Vi måste hela tiden finnas med i dom systemen där det planeras. För det är ett antal steg för sent när vi börjar se resultatet och då börja morra, säger han.

Medhåll från RysslandPer-Gustav Idivuoma får medhåll av sin ryska kollega, Leonid Khudi, ordförande för ryska renägarnas intresseorganisation.

– Det är hoppfullt när världens renägare träffas, när vi är förenade är vi starka, säger han.

Vill stärka rennäringen
Leonid Khudi hoppas kunna använda beslut som tas av kongressen för att stärka rennäringens position i förhandlingar med myndigheter i Ryssland. 

Han menar att omvärlden måste låta rennäringen leva vidare, eftersom renskötselfolken förvaltar ett gammalt kulturellt och språkligt arv. Och han framhåller att det kommer att finnas renägare, så länge det finns renar på tundran.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio