Kronoberg

Svårt hinna med tryckskadorna

Det kommer att bli svårt för landstingets personal att komma tillrätta med alla tryckskador, det som tidigare kallades liggsår. Det här anser fackförbundet Kommunal.

Som Sveriges Radio Kronoberg tidigare rapporterat om, hade var fjärde patient på lasaretten i länet tryckskador vid den senaste undersökningen, något som landstinget lovat ska bli bättre.

Men nu när personalstyrkan inom länssjukvården ska bantas, frågar sig fackförbundet Kommunal hur det ska gå till.

– Personalen gör allt för att de kan för att komma tillrätta med det, men det blir nog inte så lätt, säger Ylva Bengtsson som är ordförande i Kommunals sektion 13 på Växjö lasarett.

Öppna sår
Som Sveriges Radio Kronoberg berättade i februari har antalet patienter med tryckskador ökat kraftigt de senaste åren. Och vid undersökningen som gjordes 2008 upptäcktes att nära 25 procent av patienterna på Växjö och Ljungby lasarett hade någon form av tryckskada, med allt från rodnader på huden till öppna sår. Nio patienter på sjukhusen hade så svåra tryckskador att man kunde se in till skelettet.

Och enligt Kommunal kan det mycket väl komma att fortsätta så. För landstinget ska i år ska spara 37,5 miljoner kronor på länssjukvården, och majoriteten av pengarna ska sparas genom att dra ner på personal. Och när man blir färre blir det också svårare att hinna med, anser Ylva Bengtsson.

– Man kan ju bara vara på ett ställe samtidigt, säger hon.

Nya rutiner
Men Lars Ekholm som är biträdande länsjukvårdsdirektör, håller inte med utan säger att tryckskadorna är ett prioriterat område och att skadorna kommer att minska, framför allt genom att landstinget ska införa nya rutiner.

Enligt honom finns heller inget som tyder på att fler sjuksköterskor och undersköterskor på en avdelning, ger färre tryckskador hos patienterna. Alltså, man ska inte stirra sig blind på bemanningssiffror när man tittar på det här problemet.

– Men där håller jag inte med Ekholm, för ju fler vi är desto bättre kan vi ta hand om patienterna. Man hinner med att vända dem och vara hos dem, säger Ylva Bengtsson.

Läs mer:

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se