Ämne i gurkmeja skyddar cellväggar

Kryddväxten gurkmeja, som används mycket i indisk mat, har också länge använts som medicinalväxt. Nu har forskare vid University of Michigan visat att ett ämne i gurkmeja har en direkt effekt på våra celler som gör de mer motståndskraftiga.

Gurkmeja är en kryddväxt, som liknar ingefära. Det är roten som används och ger många curryblandningar sin gula färg. I de länder där den är vanlig används den också som en universalmedicin och nu har ett indisk-amerikanskt forskarlag alltså kunnat visa på vilket sätt som gurkmeja kan skydda våra celler.

Den dominerande substansen i gurkmejan är curcumin och forskarna har lyckats visa att curcumin lägger sig i våra cellers membraner och gör dem starkare.

– Membraner är det som håller i hop våra celler och det här ämnet sätter sig i membranet och gör att det blir mera ordnat. Det kan i sin tur skydda mot sjukdomar genom att cellerna inte släpper in lika mycket saker, säger Pernilla Wittung-Stafshede, professor i Kemi vid Umeå Universitet.

Enligt Pernilla Wittung-Stafshede har det hittills varit mycket svårt att studera proteiner som just sitter i cellmembran, men forskarna vid University of Michigan har använt nya avancerade biofysikaliska metoder som kan vara vägledande för annan biomedicinsk forskning.

– Det är ju grundforskning, men man ser också tillämpningen att det kan leda till nya läkemedel, säger Pernilla Wittung-Stafshede.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Referens:
J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u