Nätpiller granskas

Nu kommer pillerhandeln på nätet att granskas av Skatteverket, framförallt farliga medel som ännu inte har narkotikaklassats. Verket kan också komma att kräva skatt av dem som olagligen säljer läkemedel.

Vem som helst kan köpa preparat på nätet. Varken läkare eller recept behövs. De så kallade nätapoteken tjänar bra med pengar.

Problemet är bara att det är olagligt att sälja läkemedel över nätet. För den som köper kan det dessutom vara farligt. Enligt Läkemedelsverket är det svårt att skilja riktiga läkemedel från usla kopior.

Men en ännu farligare pillerhandel på nätet är de sajter som säljer preparat som ännu inte hunnit bli narkotikaklassade av Läkemedelsverket.

Företagen som säljer medlen behöver bara byta ut en substans i ett narkotikaklassat preparat för att komma undan.

Den verksamheten är laglig och det är i första hand denna del av pillerhandeln som Skatteverket har börjat titta närmare på.

Skatteverkets arbete hittills med den nätbaserade pillerhandeln tyder på att färre än 100 personer jobbar med att sälja piller över nätet.

Verket har tittat närmare på ett fåtal personer, men efter sommaren ska mer omfattande revisioner inledas.

Som ett andra steg kan Skatteverket komma att undersöka också dem som sysslar med olaglig läkemedelsförsäljning. Även dessa kan vara skyldiga att betala skatt.

TT