Medier

Journalistpionjär misshandlad av polis

Bloggare Wael Abbas har förändrat egyptisk journalistik och bidragit till att fälla två polisbefäl för tortyr. Abbas reser jorden runt och föreläser, senast på GRÄV-seminariet i Örebro i mars och i december nobbade han en inbjudan att träffa dåvarande president Bush. Men han har inte ens råd med en egen internetuppkoppling och under påskhelgen misshandlades Wael Abbas i sitt hem i Kairo. Cecilia Uddén har träffat honom.

Hans vänstra framtand är avslagen och han säger att det ilar i den, men en trasig tand är förstås en bagatell jämfört med de tortyrfall och övergrepp Wael Abbas rapporterat om på sin blogg de senaste åren. Det mest kända fallet: busschauffören Emad el Kebir som torterades med ett kvastskaft på en polisstation. Wael Abbas fick tag på ett filmat mobilkameraklipp av tortyren och efter att han lagt ut det på nätet, kunde polisbefälen ställas inför rätta och dömas till fängelse. Nu har jag fått smaka på den polisbrutalitet som jag rapporterat om på min blogg, säger han.

Misshandeln häromdagen börjades som ett granngräl om ett gemensamt internetabonnemang. Paradoxalt nog har bloggaren Wael Abbas inte råd med egen internetuppkoppling, utan delar med grannen och ett banalt gräl under påskhelgen urartade till misshandel, där grannens bror - som är polis - deltog. Wael tillbringade sen en natt på polisstationen i förhör - under tiden skickade han ut meddelanden på twitter så att bloggarkolleger och facebookvänner kunde följa vad som hände - också ett slags säkerhetsåtgärd efter att andra egyptiska bloggare gripits och förts bort utan att släkt och vänner fått reda på vad som hänt dem.

Wael Abbas är en kontroversiell person i Egypten. Efter att han avslöjat polisbrutalitet och sexuella trakasserier på sin blogg, kunde tidningarna inte längre undvika dessa känsliga ämnen och Wael har förändrat egyptisk journalistik. Men trots sin kändisstatus får han inga journalistjobb i Egypten. Han vägrar också ingå i den gängse oppositionen, han tillhör varken vänstern eller det muslimska brödraksapet utan kallar sig anhängare av den förre presidenten Sadat och han stödjer freden med Israel. Han bjuds in till Washington och till journalistkonferenser över hela världen, men hemma i Kairo har han alltså inte ens råd med ett eget internetabonnemang utan måste dela med grannen.

Cecilia Uddén, SR
cecilia.udden@sr.se