vårbudgeten

Praktiksatsning får kritik från företagare

Fler praktikplatser och fler platser i jobb- och utvecklingsgarantier är några av de satsningar som regeringen gör i sin vårbudget. Men från företagarhåll möter förslagen om fler praktikplatser kritik, många branscher har nog svårt som det är i dag.

– Om regeringen tror att man ska kunna få ut en massa folk på praktikplatser på företagen så tror jag att de får det väldigt jobbigt. Skälet i vårt fall är att vi är en legotillverkare mot tung svensk industri och våra kunder i dag säger att de kör på en kapacitet på 30-40 procent av normalnivå. Och det gör ju att i dag så levererar vi mer än vi får in i order, säger Börje Andersson som är vd för Bäckströms Mekaniska i Hofors.

Börje Anderssons företag med runt 100 anställda försöker klara lågkonjunkturen utan att behöva göra sig av med personal, hittills har man sagt upp sju anställda. Och de är inte ensamma. Regeringen har anpassat vårbudgeten efter den bistra verkligheten och räknar med att antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program kommer att vara nästan tre gånger högre 2011 än förra året.

Men frågan är var alla nya praktikplatser ska skapas. För många företag inom till exempel tillverkningsindustrin har redan avtal med olika utbildningar om att ta emot praktikanter och lärlingar.

– Det är ju bra med timmar per år där vi har lärlingar eller praktikanter hos oss, och det är vad vi orkar med. Så jag tycker det är rena vansinnet att sätta till pengar till praktikplatser och stöd, och sedan inte ha något att vettigt att ge dem. De får helt fel uppfattning om vad yrkeslivet innebär och vilka krav som ställs när man kommer ut.

Börje Andersson driver sitt företag i Gävleborg där arbetslösheten är högst i landet trots att många varsel ännu inte har trätt i kraft. Och han tycker att regeringen borde satsa på att ge företagen större möjlighet att behålla sina anställda.

– Det är bättre att vi företag får del av stämplingspengarna och kan göra utbildningar enligt våra behov och det personalen behöver och får ha sin tillhörighet och anställning kvar i företaget. För det är samma pengar det handlar om. Jag förstår inte att det ska vara så otroligt svårt, säger Börje Andersson.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se