Martin Widmark skriver årets julkalender i SR

Barn- och ungdomsförfattaren Martin Widmark ligger bakom årets julkalender i Sveriges Radio. ”Nelly Rapp - en gastkramande jul” är ett spännande äventyr där monsteragenten Nelly Rapp och hennes hund London får ett mysterium att lösa när de ska fira jul på Monsterakademin.

– Det har varit otroligt kul och utmanande att skriva för radio. Man får vara ganska listig för att bilderna ska väckas hos lyssnarna utan att det känns konstruerat. Jag använder mycket dialog i mina böcker och det underlättade, säger Martin Widmark.

Vad förknippar du med julkalendern i radio?
– Jag tänker på att sitta i bilen och lyssna på radio på morgonen. Det är mörkt ute och varmt i bilen. Det är äkta mys.

Martin Widmark är uppvuxen i Linköping och bor i Stockholm. Förutom böckerna om Nelly Rapp har han bland annat skrivit ”Lasse-Majas detektivbyrå” tillsammans med Helena Willis. Martin arbetar även som lärare i svenska för invandrare och skriver läromedel. 

– Det är underbart att få bjuda lyssnarna på ett roligt och underfundigt äventyr med den modiga flickan Nelly. Hon är känd från ett antal historier som finns utgivna som böcker och som tidigare hörts i Barnradion i P4, säger Inga Rexed, barnradiosamordnare SR.

Nelly Rapp är en lagom modig tjej som har en mycket ovanlig utbildning. Hon har nämligen gått på Monsterakademin och blivit monsteragent. Vid sin sida, eller kanske mer i knähöjd, har hon sin bästa vän hunden London. Det är en engelsk bassetthund som har passat på tillfället nu när han kommer att höras i radio − och börjat prata.

Julkalendern sänds mellan den 1 och 24 december i Sveriges Radio.

Pressbild Martin Widmark
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/548561_1677_1677.jpg 
Foto: Cato Lein

För vidare information, vänligen kontakta:
Maria Anderstam, pressinformatör P3 och barnprogram
maria.anderstam@sr.se 
08-784 71 20, 070-293 72 70

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press