Ljungby

Vårdcentral saknar läkare - kan inte öppna

Den 15 maj var det tänkt att vårdföretaget Hälsoringen skulle öppna en vårdcentral i Ljungby. Men det har varit svårt att rekrytrera läkare och nu är det osäkert om vårdcentralen öppnar överhuvudtaget.  Det säger Christer Hansson som är projektledare på Hälsoringen.

- Vi vet inte riktigt än, vi ska föra någon diskussion till. Men får vi inte tag på två fasta läkare finns det en risk för att vi inte klarar av att öppna, säger Christer Hansson.

Från början var det alltså tänkt att Hälsoringen i Ljungby skulle slå upp dörrarna den 15 maj.

Christer Hansson berättar att man valde att etablera sig i Ljungby delvis för att de offentliga vårdcentralerna haft svårt att få kontinuitet i läkarbemanningen och dels för att Hälsoringen skulle erbjuda ett mer stabilt alternativ. Men det har alltså visat sig vara svårare än man trott att hitta fasta läkare, och att använda hyrläkare är inget alternativ, enligt Christer Hansson.

- Det kan man göra under en månad eller två om man vet att det kommer fasta läkare längre fram. Men man vill inte starta upp en ny vårdcentral med en hyrläkarlinje. Det är inte bra kvalitet för vare sig personal eller patienter, säger han.

Och då väljer ni hellre att inte starta alls?

- Ja, i så fall gör vi det.

760 personer har listat sig hos Hälsoringen i Ljungby, hittills får företaget ingen ersättning för patienterna och blir det ingen start får de söka andra vårdcentraler.

- Det är fruktansvärt tråkigt för de här människorna som har valt ett annat alternativ som då kanske inte blir verklighet.

Och det vet ni i nästa vecka?

- Vi har ett möte på måndag internt i organisationen som kommer att besluta om det, säger Christer Hansson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se