Wael Abbas får svenskt internetstöd

Wael Abbas, den egyptiske bloggaren, får stöd från Svenska Publicistklubben och Sveriges Författarförbund. Efter att Kulturnytt () och P1-morgon () igår uppmärksammade misshandeln mot Wael i helgen - samt det faktum att han knappt har råd med internetuppkoppling (trots att han är en globetrottande bloggarkändis som bjuds in till journalistkonferenser över hela världen - senast GRÄV i Örebro där han inte fick betalt), har både PK och Författarförbundet beslutat ge Wael stöd på sammanlagt 15 000:- SEK. Nu är hans internetuppkoppling säkrad fyra år framåt.

Wael Abbas i Kulturnytt:

Han har bidragit till att fälla två egyptiska polisbefäl för tortyr. Han har förändrat egyptisk journalistik och reser jorden runt och föreläser - senast på GRÄV-seminariet i Örebro i mars. I december nobbade han en inbjiudan att träffa president Bush. MEN han har inte råd med en egen internetuppkoppling. Det handlar om den kände egyptiske bloggaren Wael Abbas - som under påskhelgen misshandlades i sitt hem i Kairo.

Vår korrespondent har träffat honom:

– I dont know exactly how this happened, in the middle of the fight I realized my tooth was gone, maybe it was a punch or a kick... The hostpial report about my tooth...

Hans vänstra framtand är avslagen och han säger att det ilar i den, men en trasig tand är förstås en bagatell jämfört med de tortyrfall och övergrepp Wael Abbas rapporterat om på sin blogg de senaste åren. Det mest kända fallet: busschauffören Emad el Kebir som torterades med ett kvastskaft på en polisstation. Wael Abbas fick tag på ett filmat mobilkameraklipp av tortyren och efter att han lagt ut det på nätet, kunde polisbefälen ställas inför rätta och dömas till fängelse. Nu har jag fått smaka på den polisbrutalitet som jag rapporterat om på min blogg, säger han:

– I see it as part of the police brutality that egyptian citizens are exposed to, I have been blogging about this for years, now I had to taste it myself... If he weren’t a police officer he would never have dared to attack me and my mother...

Misshandeln häromdagen började som ett banalt granngräl om ett gemensamt internetabonnemang. Paradoxalt nog har bloggaren Wael Abbas inte råd med egen internetuppkoppling, utan delar med grannen och ett banalt gräl under påskhelgen urartade till misshandel, där grannens bror - som är polis - deltog. Wael tillbringade sen en natt på polisstationen i förhör - under tiden skickade han ut meddelanden på twitter så att bloggarkolleger och facebookvänner kunde följa vad som hände - också ett slags säkerhetsåtgärd efter att andra egyptiska bloggare gripits och förts bort utan att släkt och vänner fått reda på vad som hänt dem.

Wael Abbas är en kontroversiell person i Egypten. Efter att han avslöjat polisbrutalitet och sexuella trakasserier på sin blogg, kunde tidningarna inte längre undvika dessa känsliga ämnen och Wael har förändrat egyptisk journalistik. Men trots sin kändisstatus får han inga journalistjobb i Egypten. Han vägrar också ingå i den gängse oppositionen, han tillhör varken vänstern eller det muslimska brödraksapet utan kallar sig anhängare av den förre presidenten Sadat och han stödjer freden med Israel. Han bjuds in till Washington (men nobbade en inbjudan från president Bush) och till journalistkonferenser över hela världen, men hemma i Kairo har han alltså inte ens råd med ett eget internetabonnemang utan måste dela med grannen:

– I am jobless, I have been jobless for 2 years and a half and I have to use the internet and this is the only way I can cover the costs.

Cecilia Uddén för Kulturnytt i Kairo