Storbritannien

Mer kritik mot polisen efter G20-insats

I London får polisen ytterligare kritik efter demonstrationerna i samband med G20-mötet i början av april. Ytterligare en polisman har stängts av efter bilder i medierna där det ser ut som om han slår en av demonstranterna.

Polismannen ser ut att först slå en kvinnlig demonstrant i ansiktet, sedan använder han sin batong och verkar slå mot hennes ben.

Händelsen filmades av en privatperson i folkmassorna i samband med demonstrationen utanför Bank of England inför G20-mötet.

London Metropolitan Police Service har nu identifierat vem polismannen är: han är befäl inom den speciella polisstyrka som ska kunna sättas in i samband med kravaller eller terrorangrepp till exempel. Han är alltså specialtränad för att hantera våldsamma situationer. Mannen är nu avstängd från sitt arbete och händelsen utreds.

Detta är den andra våldsamma incidenten i samband med G20-demonstrationerna som uppmärksammas. Tidigare har en film visat hur en polisman knuffar en 47-årig man. Mannen fick strax efteråt en hjärtinfarkt och dog.

Polisen får ju använda ett visst mått av våld, men det ska vara berättigat. Londonpolisens agerande ifrågasätts nu från flera hål.l Människorättsorganisationen Liberty undrar vad polisen hade för instruktioner.

– Tror polisen numera att den ska slå ner demonstranter i stället för att hantera dem? undrar Shami Chakrabati i organisationen Liberty.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se