eskilstuna

Förslag om kall mat kritiseras

Nu kommer kritik från personal och gamla inom äldreomsorgen i Eskilstuna mot förlsaget att de äldre ska få kalla mat istället för varm. Anledningen är de planerade nedskärningarna. Vuxennämnden ska, som vi rapporterat tidigare, spara 60 miljoner kronor inom vård och omsorg av äldre och vuxna med funktionshinder.

Vuxennämnden ska, som vi rapporterat tidigare, spara 60 miljoner kronor inom vård och omsorg av äldre och vuxna med funktionshinder. Därav förslaget om att äldre ska få hem kall mat ett par dagar i veckan.

– Det verkar inte vara ett bra förslag, alla äldre kan ju inte värma maten själva.

Tror ni att man kommer att tjäna några pengar på det då?

– Det är svårt att säga, kanske på landsbygden där de kör runt med bil men här inne i stan har vi ju nära och maten levereras fort och vi kommer i alla falla att behöva besöka vårdtagarna för at värma maten åt dem, det säger Eva Granqvist och Mia Alatalo som arbetar på Hemvården centrum.

Till hemvården centrums lokaler i Eskilstuna kommer varje vardag 23 matlådor en gång om dagen. Lådorna kommer strax innan elva och har lagats vid Nålmarkens äldreboende. Hemtjänstens personal packar ner i lådorna i väskor med värmeplattor i botten och tar sedan hem dem till de äldre.

En av dem som får sin mat på det här sättet är Margareta Tallbahr och hon gillar inte förslaget om att hon själv ska få värma maten.

– Jag tycker det är snålt av dem för det är ju inte alla som har mikrovågsugn, menar Tallbahr.