Oförklarlig blödarsjuka hos tyska kalvar

En oförklarlig och dödlig sjukdom bland nyfödda kalvar skrämmer uppfödare i Tyskland. Kalvarna dör helt enkelt genom att de blöder rakt genom huden och genom minsta lilla sår. Hittills har man inte kunnat finna någon orsak till sjukdomen som dödat mer än 150 djur de senaste två åren.

– Sjukdomen yttrar sig som så att djuren plötsligt börjar blöda, och blödandet upphör inte, precis som hos blödarsjuka människor, och det skrämmer de drabbade lantbrukarna, framförallt för att blodet tränger ut genom själva huden, säger professor Kerstin Müller, veterinär på kliniken för klövdjur vid Berlins fria universitet.

Blodplättar fungerar ej
Sedan två år tillbaka känner man i Tyskland till ungefär 150 fall där unga kalvar dött på det här sättet. Obduktionen har visat att benmärgen är geleaktig och att blodplättarna som hjälper blodet att levras inte fungerar.

Att kalvar drabbas av blödningar på det här sättet är inte tidigare okänt, men då har man kunnat säga vad det berott på, till exempel ett virus eller en infektion. Idag vet man inte vad som orsakar blödningen.

Vaccin gemensamt
Den enda gemensamma nämnaren så här långt är att alla döda kalvar kommer från gårdar där djuren vaccinerats mot det så kallade BVD-viruset.

– En möjlig teori är att det har med råmjölken att göra, alltså den särskilt näringsrika mjölk som kalvarna diar den första tiden, och att antikroppar i den på nått vis attackerar blodplättarna, säger Kerstin Müller.

Marcus Hansson
vet@sr.se