Järnsparv (Prunella modularis)

0:50 min

Förr kallades de flesta småfåglar för ”sparvar” och detta lever kvar i järnsparvens namn. Egentligen är den inte alls släkt med sparvarna, den hör till en särskild järnsparvsfamilj som anses vara besläktad med sångare och trastar.

Järnsparven lever under sommarhalvåret av insekter, men andra tider äter den också frön. Denna mångsidighet vad dieten beträffar gör att den kan återvända från vinterkvarteren i Västeuropa tidigt, innan insektslivet blommat ut för fullt. Det händer också att en del fåglar stannar i södra Sverige och milda vintrar visar sig vid fågelborden. När man ser den på så nära håll kan man lätt förstå bakgrunden till första ledet i fågelns namn - dess stålgråa och rostbruna fjäderdräkt har en metallisk lyster.

Annars för denna fågel ett undanskymt liv nära marken, gärna bland snår och täta unggranar där den också placerar sitt bo med 5-6 mycket vackra, blåa ägg. Detta levnadssätt har också inneburit att fågeln förblivit okänd för många, trots att den finns i hela landet och är ganska vanlig.

Om man lär sig känna igen hanarnas ganska spröda men vackra sång har man goda chanser att upptäcka dem under våren. När de sjunger överger de nämligen sina skrymslen och snår och sätter sig i till exempel en grantopp för att höras ordentligt.

(Prunella modularis)