Mindre sumphöna (Porzana parva)

11 min

Mindre sumphönan är en sällsynt gäst i Sverige. Vårt land ligger i utkanten av utbredningsområdet som har sin tyngdpunkt i Östeuropa.

Precis som de flesta andra sumphönsen visar den sig sällan, men är i gengäld ganska högljudd under sommarnätterna.

Både hanen och honan ropar så länge de är oparade – om det blir fråga om häckning tystnar fåglarna, vilket innebär att det är svårt att avgöra om och var häckningar har ägt rum. Vattenrik sumpmark är mindre sumphönans biotop: inne i vassarna springer den omkring på torr vass som flyter på vattnet och bildar som ett golv. Boet placeras på en starrtuva.

(Porzana parva)