
Silvertärna (Sterna paradisaea)
Silvertärnan häckar långt upp i norr, så långt som på Spetsbergen och Frans Josefs land. Men vinterhalvåret tillbringar den i området kring jordklotets andra pol, i Södra Ishavet. Det gör den till världsrekordhållare i långflyttning!
Hos oss finner vi silvertärnan längs ostkusten, sparsamt också på västkusten. Den finns också i fjällkedjans sjöar från norra Dalarna och uppåt.
Silvertärnan är mycket lik sin nära släkting fisktärnan. Näbben är helröd, medan fisktärnans är röd med svart spets. Silvertärnans ben är också kortare och stjärten något längre, ja det är de små detaljerna som gör det och det krävs mycket övning för att göra en säker bestämning i områden där båda arterna häckar. Men lätet är ganska karakteristiskt: korta, skarpa, klirrande eller smattrande läten.
Boet placeras på kala skär och stränder, vanligtvis i kolonier med ett tjugotal par. Eftersom silvertärnan uppträder aggressivt vid boplatsen drar den till sig andra häckande vattenfåglar, som änder och vadare, som drar nytta av tärnornas vakthållning. I slutet av april kommer silvertärnan till vårt land och i augusti anträds den rekordlånga resan söderut.
(Sterna paradisaea)