SKÖVDE/PAKISTAN

Skövdelärare skapar katastrofberedskap

Tre tidigare anställda från den nedlagda Räddningsskolan i Skövde ska arbeta i Pakistan i tre veckor. De ska utbilda Pakistans civilförsvar i sök- och räddningsarbete efter jordbävning.

Efter den svåra jordbävningen i Pakistan för 3,5 år sedan stod det klart att landet behöver skaffa sig en egen kapacitet att genomföra sök- och räddningsinsatser.

Fokus på tung utrustning
Sverige är ett av tre länder som ansvarar för utbildningen, med fokus på att hantera tung utrustning som används för att hitta fram till människor som begravts under till exempel tunga betongblock.

Karl-Axel Dahlberg säger att det jordbävningsdrabbade landet med svensk hjälp nu bygger upp en egen katastrofberedskap.

– Vi ska hjälpa dem att förstå hur viktigt det är med säkerhet när man hanterar tung räddningsutrustning i miljöer och situationer som är både stressiga och farliga.

Ser fram emot jobbet
Karl-Axel Dahlberg ser trots hårt arbete fram emot veckorna i Pakistan.

– Pakistan är ett väldigt speciellt land och det ska bli intressant att träffa människor därifrån.

Trots att Skövdeskolan lades ned vid årsskiftet så vänder sig den nya svenska krismyndigheten till Skövdelärarna för att genomföra internationella utbildningar. ’

Det ser personalen som ett bra sätt att marknadsföra den privata utbildningsverksamhet som man planerar att starta i Skövde.

Kompetensen efterfrågas
Jan-Olof Säll ska också åka till Pakistan på jobb och han ser det som meriterande för framtiden, säger han.

– Det betyder att vår kompetens på skolan efterfrågas av många aktörer. Skövde har alltid varit ett starkt kompetensfäste för just de internationella utbildningarna.