Grönfink (Carduelis chloris)

0:53 min

Grönfinken är en välbekant gäst vid fågelborden om vintern. Den gula kanten på vingen är ett bra kännetecken. På nära håll ser man hur raffinerat färgade de är, i synnerhet hanarna. Och ju senare på vårvintern desto klarare blir färgerna.

Under den tidiga vintern har kroppsfjädrarna nämligen en gråaktigt kant längst ut som gör att färgerna blir lite murriga, men efterhand som detta slits ner blottas de klarare färgerna och framåt april är finken som allra snyggasat.

Precis som exempelvis koltrasten har grönfinken fått alltmer urbana vanor. Det lär ha varit under det så kallade miljonprogrammet under 1960- och 1970-talen som flytten till städerna tog fart på allvar. Då planterades oräkneliga mängder vresrosbuskar i de nya bostadsområdena, och vresrosnypon är något av det bästa grönfinkar vet.

Men det finns ett moln på grönfinkens himmel. Den är en av de småfåglar som drabbats hårdast av en sjukdom som heter gulknopp. Sjukdomen orsakas av en parasit som gynnas när många fåglar samsas på liten yta, som vid en fågelmatning till exempel.

(Carduelis chloris)