Berguv (Bubo bubo)

0:33 min

Bästa sättet att uppleva berguven, en av världens största ugglor, är när hanen låter höra sitt tvåtoniga rop under vårvinternätterna. Det dova oo-hå-lätet hörs på många kilometers håll och låter så kusligt att det ofta används i filmer när man vill skapa läskig stämning.

Om man vill hitta berguvar under dagen och under resten av året, när de är tystare, är det enklast att låta kråkorna göra jobbet. En uv som dagvilar är trots sin storlek svår att få syn på, men kråkfåglarna har bra koll på sin fruktade fiende, och brukar göra allt de kan för att mobba och störa uven. Hör man ett intensivt kråkskränande kan det alltså vara mödan värt att smyga sig närmare och ta en titt.

När mörkret faller är rollerna ombytta. Då är det den nattaktiva uven som är ute efter de nattvilande kråkorna. Kråkor tillhör berguvens favoritbyten, tillsammans med bland annat råttor och harar.

Berguven var på väg att försvinna från vårt land på grund av mänskliga förföljelser. Men tack vare mycket hjälp från naturvänner kan man åter höra uvens rop på många håll i landet, särskilt där det finns skogar med berg och klippstup, för det är på sådana platser som uvarna vill lägga sina bon. Fast ibland kan en lämplig nisch på en fabrik eller någon annan mänsklig byggnad fungera lika bra som boplats. Klipphylla som klipphylla, tycker berguven.

(Bubo bubo)