FN & Sverige

Sverige ignorerar samernas mänskliga rättigheter

Sverige väljer att inte respektera samernas mänskliga rättigheter, säger SSRs styrelseledamot Mattias Åhrén. Han blev inte överraskad när han läste FNs mänskligbrättighetskometens kritik mot Sveriges samepolitik, eftersom Sverige har fått den många gånger förr.

– Vi finner det väldigt märkligt att samernas mänskliga rättigheter väljer Sverige helt öppet att ignorera, fullt medvetet. För det är inte något som är okänt för Sverige, vi talar om rätten till en kultur och en identitet som Sverige förnekar den samiska befolkningen, när man inte säkrar och skyddar samernas rätt till land och vatten och naturresurser. Det är anmärkningsvärt.

Tror du att den här typen av kritik som FN ger spelar någon roll, det har ju kommit liknande kritik under ganska många år?
– Man vill ju tro att i slutändan, när kritiken blir för stark och för ofta återkommande, att Sverige finner det för pinsamt, så att Sverige av den anledningen – om inte någon annan – gör något för att rätta till brott mot mänskliga rättigheter som man riktar mot samerna.
FNs mänskligarättighetskommitté kritiserar Sverige i rapporten ”Concluding observations of the Human Rights Committee”, (CCPR/SWE/CO/6). 
Dom uppmanar Sverige att samarbeta med samerna, så att samerna inte hindras i sin användning av naturen. Samt att Sverige ser till att bevisbördan ändras vad gäller samernas rätt till land och att samerna får ekonomiskt stöd för att driva sådana här processer i domstolar. Mattias Åhrén, håller med om att detta är mycket viktigt.

Frågan måste slitas i domstol
– Det finns ingen politisk vilja i Sverige att beakta samernas rättigheter, utan det blir allt tydligare att dom här frågorna kommer att måsta slitas i domstol, nationellt och internationellt, säger Mattias Åhrén och fortsätter.
– Det är därför som vi lägger särskild vikt vid dom här frågorna om bevisbörda och finansiella resurser. Om Sverige inte kan politiskt rätta till det här, så bör dom i varje fall ge samerna en chans till en rättvis rättegång, hade dom trott att deras politik varit okej hade dom väl kunnat tillåta samerna att få pröva det här i domstol då, så får vi som sagt se vem som har rätt.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio