studio ett

Äktenskapskris i finanskrisens spår

”Jag vill gifta mig” heter en nyutkommen roman av en egyptisk kvinnlig bloggare. Romanen tar upp det komiska i så kallade salongsäktenskap där unga människor presenteras för varandra av släktingar som tror att de skulle bli ett bra parti. Romanen och Ghada Abdelaals blogg har väckt stor uppmärksamhet eftersom det råder ett slags äktenskapskris i Egypten, unga människor har inte råd att gifta sig.

Traditionen kräver att en potentiell brudgum ska ha kunna visa upp en lägenhet innan brudens familj säger ja, sedan ska hemmet möbleras innan bröllop kan äga rum. En intressant detalj i skuggan av finanskrisen är att ingen tar lån för att gifta sig.

Jag står på Kasr al Nil-bron mitt i Kairo och tittar ner på den mytomspunna Nilen. Det är fredagskväll och små festbåtar guppar på vattnet, med hög musik och blinkande gröna, rosa, och gredelina neonlampor. På andra sidan bron står ett nygift par med bröllopsfölje, bruden gnistrar vit mot den svarta sammetsnatten och paret poserar för fotografen framför mångmiljonstadens kvällsbelysning.

Den här bron är också ett känt promenadstråk för förlovade par som ännu inte haft råd att gifta sig, och som inte har någon annanstans att träffas. Här står Nadia och Hussein och håller om varandra och tittar ner på Nilen. Det dröjer innan de kommer att ha råd att gifta sig.

– Hussein måste spara till en lägenhet, säger Nadia

Ghada Abdelaal är bloggaren som blev känd för en blogg med namnet ”Jag vill gifta mig” och hon säger att ett äktenskap i Egypten är ett slags ekonomisk överenskommelse. En lämplig brudgum är en man som har en lägenhet. Hon presenterades själv för ett 20-tal lägenhetsinnehavare som släkten ansåg att hon skulle gifta sig med, något hon skriver om med halsbrytande ironi i sin bok.

Ghada tackade artigt nej till allihop men fortsatte ihärdigt att hävda att hon ville gifta sig, men på rätt sätt.

– Det handlar inte bara om att slå ihop sina pengapåsar, säger hon. Jag vill hitta den rätte!

Men i Egypten är det inte meningen att kvinna aktivt ska vilja något, eller längta efter något, särskilt inte sex, och många uppfattade boken som ett sätt att säga ”jag vill inte gifta mig, jag vill bara ha sex”.

– Äh, säger Ghada. Det inga kvinnor som vill ha sex, vi är uppfostrade att bara känna skam inför att ens tänka tanken.

Bloggen och boken fick stor uppmärksamhet och nu har den snart 30-åriga apotekaren i rosa hijab anlitats som manusförfattare till tv-såpor på temat äktenskap, ett ämne som berör alla. Under fastemånaden Ramadan sände egyptisk tv ett frågesportsprogram efter modellen Vem vill bli miljonär, där man tävlade i förlovade par och vinnarna belönades med en lägenhet så att de skulle kunna fira bröllop.

– Mentaliteten här är inte som hos er i Europa, säger Ghada Abdelaal. Här vore det otänkbart att ett nygift par hyr en andrahandslägenhet och köper lite second-hand-möbler. Äktenskap handlar om att bygga bo och skaffa barn och såväl mannen som kvinnan som deras familjer vill kunna visa upp ett ordentligt hem. Det är beviset för framgång.

– Man trodde att de ekonomiska problemen  skulle påverka mentaliteten, säger Ghada, men så har inte skett, trots att väldigt få ens kan överleva på sin lön.

Ghada, som är 30 år och välutbildad apotekare, tjänar 700 egyptiska pund, ungefär 1 000 svenska kronor i månaden.

– Jag har aldrig försökt leva på min lön, säger hon, eftersom jag är ogift och bor hemma, men jag tror det vore svårt.

En annan mentalitetsfråga i stora delar av arabvärlden är tanken på att skuldsätta sig. Hellre än att låna pengar, sparar man och väntar i tre år med att gifta sig. 

Under fem dagar i Egypten, samtidigt som finansvärlden kippade efter andan, genomförde jag en liten privat amatörenkät och frågade varenda människa jag mötte om de någonsin tagit ett banklån.

Alla, från bloggare till strejkande arbetare, fattiga sopsorterare, chefredaktörer, affärsmän, filmare och skådespelare. Resultatet blev att två på fyrtio sa att de tagit ett banklån. En hade fått ett lån från ett kooperativ på fabriken.

Detta är en av förklaringarna till att fattiga länder som Egypten ännu inte drabbats särskilt hårt av finanskrisen, en annan är förstås att ytterst få har pengar investerade i fonder och aktier.

– Men det är inte bara en mentalitetsfråga, bankerna lånar inte ut till vanliga människor, säger Ghada Abdelaal, man måste ha tillgångar för att låna.

En 30-årig apotekare kan inte få banklån med den fasta inkomsten som säkerhet.

Ghada Abdelaal tillhör Egyptens egensinniga blogggeneration, en grupp som med internets möjlighet till anonymitet vädrar många av samhällets surdegar. Orättvisor, korruption, sexuella trakasserier och även misslyckade sexliv.

Ghada blev offentlig efter att hon givit ut sin bok, men det har inte gjort henne mindre djärv. Hon talar till exempel om den senaste tidens avslöjanden om sexuella trakasserier.

– Det är bra att män nu ställs inför rätta, säger hon, men jämlikhet mellan könen är en mentalitetsfråga. Det börjar i hemmet. Om man uppfostrar en pojke att respektera sin syster och inte bara värna hennes heder, så kommer han att respektera sina kvinnliga arbetskamrater , men idag tvingas dottern ofta städa sin brors rum och tvätta hans kläder.

Ghada säger att hon hoppas en vacker dag hitta en man som delar hennes värderingar, Mr Right, som inte bara äger en lägenhet. Men snart slutar släkten presentera potentiella män för mig, avslöjar hon. När man är över 30, anses man för gammal för arrangerade äktenskap, säger Ghada Abdelaal.

Cecilia Uddén
cecilia.udden@sr.se