Strängt straff för sextrakasserier i Kairo

En domstol i Kairo dömde på tisdagskvällen en man till tre års fängelse för att ha tafsat på en kvinna. Det är första gången en man i Egypten döms till fängelse för sexuella trakasserier.

Kvinnan, 26-åriga Noha el Ostaz, släpade mannen till polisen efter att han grabbat tag i hennes bröst mitt på gatan i Kairo.

– Han stack ut huvudet genom fönstret och tog tag i mitt bröst. Sen åkte han långsamt vidare med bilen och försökte få mig att ramla och skrattade, säger Noha el Ostaz.

Det ovanligt stränga straffet tolkas som ett sätt att statuera exempel. Att sexuella trakasserier alls anmäls är något nytt i Egypten.

Många kvinnor reagerar med skam och skuld om män tafsar på dem och det är också något nytt att den statskontrollerade pressen skriver om fenomenet, liksom att polisen tar det på allvar.

26-åriga Noha el Ostaz fick till exempel ägna sig åt en lång övertalningskampanj innan polisen gick med på att inleda en förundersökning. ”Han har ju bett om ursäkt – låt honom gå och släpp det här”, fick hon höra på polisstationen.

Men Noha el Ostaz stod på sig, mannen greps, han har suttit häktad sen i juni och nu är han alltså dömd till tre års fängelse.

Noha el Ostaz har flera gånger fått frågan om hon inte har dåligt samvete för att hon satt dit en fattig man.

– Inte ett dugg, jag ville lära honom en läxa och för övrigt anser jag inte att klassfrågan kan användas som ursäkt. Sexuella trakasserier i Egypten är inte klassrelaterade, säger Noha el Ostaz.

Cecilia Uddén, Kairo
cecilia.udden@sr.se