godmorgon, världen!

Få män anmäls för sexuella trakasserier

För första gången kommer en egyptisk man att ställas inför rätta för att ha antastat en kvinna på gatan. 26-åriga Noha el Ostaz lyckades släpa mannen till polisstationen efter att han tafsat på henne och grabbat tag i hennes bröst mitt på gatan i Kairo.

Enligt en färsk undersökning, säger 83 procent av egyptiska kvinnor att de utsätts för sexuella trakasserier, men få män anmäls. Många kvinnor är rädda för publiciteten och kvinnors vittnesmål bemöttes länge med skepsis, ända tills några av Egyptens bloggare för två år sedan publicerade bilder på hur unga män försöker slita kläderna av unga kvinnor på gatan.

Bloggarnas ihärdighet tvingade den etablerade pressen att börja skriva om saken och sexuella trakasserier blev ett nationellt samtalsämne. Men alla lägger inte skulden på de unga männen, religiösa kampanjer insinuerar att kvinnor utan slöja har sig själva att skylla.

26-åriga Noha al Ostaz från Kairo, är den första sexuellt trakasserade kvinna som lyckas dra en man inför domstol. I stället för att reagera med den skam som annars är vanlig bland egyptiska kvinnor blev Noha ursinnig när en man i en pickup trängde upp henne mot en husfasad och grabbade tag i hennes bröst.

Hon hängde sig fast i pickupens sidospegel och skrek så högt att en att en folksamling bildades runt dem vilket gjorde det omöjligt för mannen att fly. Till sist lyckades hon också övertala ett par unga män att hjälpa till att få mannen till polisstationen två kvarter längre bort. Det var visserligen ingen lätt match, de flesta bland åskådarna ansåg att Noha gick för långt och skrek ”låt honom gå, han har ju bett om ursäkt, inte ska du tvinga honom till polisen”.

Noha stod på sig, men på polisstationen upprepades scenen och polismännen menade att hon överdrev och ville inte inleda en förundersökning, åtminstone inte innan hennes pappa kommit dit.

När pappan anlände, insinuerade polisen att det vore skadligt för Nohas rykte att driva fallet vidare. Men Noha gav inte upp och nu på tisdag ställs mannen inför rätta.

Men opinionen i Egypten har inte på något sätt vänt till kvinnornas fördel.

– Det är klart att vi trakasserar vackra kvinnor. Tjejerna gillar det, det är därför de kommer hit, säger Hossam som säljer underkläder på Midan Ataba i centrala Kairo.

Hossam har långa ögonfransar och en fräck glimt i ögat när han bjuder ut röda spetstrosor och ett brett register av bhmodeller, från skabrösa gredelina till dygdigt gula med skumgummi och barnkammarmönster.

Ali som säljer sandaler svär på att han aldrig nuddat vid någon av de unga kvinnor han retar, men när han säger det himlar Mahmoud med ögonen och viskar flinande att de två feta tvillingarna som säljer vaxdukar brukar göra många fula saker med flickorna. Men den oskuldsfulle Ali får oväntat stöd från en ung kvinna, Amani.

– Det är bara dåliga flickor som trakasseras, säger Amani. Alla män känner igen en respektabel kvinna och alla egyptiska män beskyddar respektabla kvinnor. De behandlar oss som sina systrar.

Amani har limegrön mönstrad sjal runt huvudet, ankellång kjol och ovanpå det en fladdrande svart abaya från topp till tå. Islam skyddar kvinnan från männens blickar, menar hon.

Men hur respektfulla de än må vara, lider de unga männen på Midan Ataba av att inte kunna gifta sig. Äktenskap i Egypten handlar inte om bara om kärlek och bröllopsfest, utan kanske ännu mer om bostad och om vem som ska stå för tvättmaskin, soffa och sängkammarmöbel.

Innan man har sparat tillräckligt mycket pengar blir det inget bröllop, och med kostnadsökningen kommer högre giftasålder och i takt med den sexuell frustration, eftersom sex före äktenskapet är otänkbart för en stor majoritet av Egyptens kvinnor.

Midan Ataba ligger nedanför en motorvägsbro nära turistbasarerna Khan el Khalili i Kairo. Jag har åkt förbi här många gånger och tittat ner på trängseln med fasa. Alla utländska kvinnor som någonsin befunnit sig i en folksamling i Egypten har utvecklat nästintill militära försvarsstrategier för att skydda olika kroppsdelar mot trevande manshänder.

Man trodde länge att det nästan bara var obeslöjade blondinerna som betraktades som lovligt byte för unga frustrerade ogifta män, men en färsk undersökning visar att 83 procent av Egyptens kvinnor säger att de utsatts för sexuella trakasserier.

Okända män som tafsar eller trycker sig emot eller gnider sig i folksamlingar och på bussar, män som ropar könsord eller till och med blottar könet för kvinnor på gatan, och förstås män som bara visslar och glor. Och två tredjedelar av alla egyptiska män medger att de då och då trakasserar kvinnor sexuellt.

– Det är så vanligt att man inte ens reagerar längre, säger Ghada Abdelaal, apotekare och bloggare med skär slöja till den vita apotekarrocken. Man får hålla sig vaken på bussen och undvika folksamlingar.  Och det är kvinnor med hijab, som jag själv, som är männens främsta offer. Männen utgår ifrån att kvinnor i hijab känner större skam och därför inte ställer till med scen och börjar skrika när männen tafsar.

Ghadas förmodanden får stöd i undersökningen som visar att majoriteten av de egyptiska kvinnor som utsätts för trakasserier bär hijab eller till och med niqab, heltäckande ansiktsslöja.

I ett uppmärksammat fall nyligen, under den muslimska högtiden Aid al fitr, omringades en grupp unga kvinnor av ett gäng män på en huvudgata i  övre medelklass-stadsdelen Mohandisin i Kairo. Enligt ett vittne, en kvinna i niqab, försökte de unga männen tafsa på kvinnorna, de slet sönder deras kläder och drog av dem slöjan.

Polis tillkallades och 38 män greps medan resten lyckades fly. Två män sitter ännu i häkte.

Ändå tvivlar många på att sexuella trakasserier är ett problem. Essam el Erian, talesman för Muslimska brödraskapet, säger att det rör sig om enskilda fall, inte något utbrett fenomen.

För ett par månader sedan inledde en rad islamiska organisationer en affischkampanj där obeslöjade kvinnor inbjuds att välja den rätta vägen. En av affischerna visar två godisklubbor, en med och en utan papper. Den nakna klubban har dragit till sig flugor, medan klubban med slöja lämnats ifred. Texten undertill lyder ”du kan inte stoppa dem, men du kan skydda dig själv”.

Essam el Erian, talesman för brödraskapet, känner inte till denna affischkampanj, men han säger bestämt att kvinnor inte ska tvingas bära slöja för att slippa trakasserier. Men trakasserierna är ett socialt problem, anser han.

– Det handlar om den enorma klyftan mellan fattiga och rika i Egypten, att polisen fängslar politiska aktivister och att unga människor inte har råd att gifta sig.

– Det är just det som är problemet, säger 26-åriga Noha el Ostaz. Att alla hittar ursäkter för männen, klassbakgrund, ekonomiska problem, social status.

Noha berättar att när hon tagit fast mannen som nu kommer att ställas inför rätta för att ha grabbat tag i hennes bröst, så fick hon kritik av sina vänner. Här hade hon, Noha, bortskämd och privilegierad frilansfilmare med juristexamen, lyckats sätta dit en fattig pickuppchaufför och nu har han tillbringat över tre månader i häktet i väntan på rättegång eftersom han inte hade råd att betala sig fri mot borgen.

– Men jag ber inte om ursäkt, säger Noha. Han förtjänar sitt straff.

Noha låter som den bortskämda unga självsäkra övre medelklasskvinna hon är när hon talar om sina sympatier för det arbetande folket. Men här handlar det om att lära männen en läxa, säger hon, och sexuella trakasserier har inget med klassbakgrund att göra.

Uppmärksamheten kring sexuella trakasserier i pressen i Egypten har lett till många läsarkommentarer på tidningarnas webbsidor. En man skrev ”Jaha, och vad väntade ni er, nu när staten förbjudit kvinnlig omskärelse, så finns det inget som tyglar kvinnornas lust. De går ut på gatan, eggar upp våra unga män, lockar och leker med de tills de provoceras till vansinneshandlingar”.

Cecilia Uddén
cecilia.udden@sr.se