Nya eluttag förenklar laddning av elbilar

På industrimässan i Hannover väntas ett antal stora bil- och elföretag meddela att de har enats om en gemensam standard för kontakter, som ska möjliggöra snabb laddning av elbilar, vilket hoppas skynda på utvecklingen av konkurrenskraftiga elbilar.

Med 400 volt i ledningen och med standardiserade trefas-kontakter, med tre piggar istället för två, ska en urladdad elbil kunna vara körbar igen betydligt snabbare än i dag. 

Av de stora bilföretagen är det bland andra BMW, Fiat, Toyota, Ford och GM som står bakom planerna. Och bland elföretagen finns några av de största i Europa, däribland också Vattenfall.

Målet är en gemensam europeisk standard enligt den tyska tidningen die Welt.  

Den standardiserade kontakten gör att serieproduktion av elbilar nu blir möjlig. Det här är ett avgörande steg, säjer en företrädare för den tyska elkoncernen RWE till tidningen.  

Elbolagen måste nu få fram 400-voltsledningar och uttag för bilarna på mackar, i parkeringshus och i bostadsområden. 

Näten måste stabiliseras så att de klarar av att hundratusentals europeiska bilägare pluggar in för laddning på kvällarna.  

Och bil- och elektroindustrin måste förstås göra sin del, nämligen att utveckla batterierna så att de får tillräcklig kapacitet och blir tillräckligt billiga för att locka över bilägarna från fossil körning.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se