MP delat om kärnkraftsuppgörelse

När Miljöpartiets samlas till kongress förväntar sig partiets aktiva en diskussion om den energiuppgörelse som Miljöpartiet har gjort med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Uppgörelsen innebär att det inte finns någon tidtabell för att avveckla kärnkraften.

Trots att avvecklingen är en hjärtefråga för Miljöpartiet tycker majoriteten av dess ordförande ute i landet att uppgörelsen är bra.

Det visar en rundringning som Ekot gjort. Men hos tre av dem är kritiken hård. Laila Åkerberg är regionordförande i Västra Götaland. Hon anser att Miljöpartiet i och med uppgörelsen backar alltför långt bort ifrån ideologin.

– Vi kanske får lite fler röster om vi är mer sparsamma med utspelen mot kärnkraften som vi gör men vad är vi då. Vi måste via att vi är ett miljöparti som står för våra frågor. Där tycker jag att vi ska stå fast vid vad vi har bildat partiet på en gång i tiden. Att vi håller fast vid frågan för det år Miljöpartiet. Vad ska vi kalla oss annars. Jag är orolig.

Efter att alliansen öppnat för en utbyggnad av kärnkraften presenterade oppositionen för några veckor sedan sitt alternativ som innebär att Sveriges elproduktion på sikt ska vara helt fri från kärnkraft. Däremot kom inga klara besked om när avvecklingen ska påbörjas utan frågan ska i stället prövas under varje mandatperiod. Det är Jörgen Sjöstedt, som är regionordförande i Gävleborg, stark kritisk till.

– Nu står det ju i överenskommelserna att kärnkraften ska avvecklas under kommande mandatperioder. Det kan ju vara ganska många mandatperioder i värsta fall. Det måste man ju som sagt vara mycket tydligare mot. Vi har ju tyvärr backat och ska man ha en gemensam plattform så måste man ju kompromissa. Men ett parti får inte kompromissa bort för mycket av sin själ egentligen.

Majoriteten stödjer ändå oppositionens energiuppgörelse. Det visar den rundringning som Ekot gjort till Miljöpartiets 21 regionordförande. Acko Karlsson, regionordförande i Kalmar, säger till exempel att det är viktigare att kunna enas än att driva fram ett tidsbestämt mål. Jan Berge i Halland beskriver uppgörelsen som sansad och acceptabel. Även Jan-Erik Engman som är Västerbottens regionordförande är nöjd.

– Jag tycker att den är i huvudsak bra. Vi har fått bekräftat att kärnkraftsavvecklingen ska fortsätta. Det är en klar framgång.

Men i Värmland är man stark kritisk och regionordförande Ragnar Mensner säger att han är orolig för att Miljöpartiets åsikter helt ska hamna i skymundan om samarbetet fortsätter på samma sätt.

Men Jan-Erik Engman i Västerbotten tycker inte att kritikernas oro är riktigt befogad.

– Då ser man det här som om det vore Miljöpartiets politik. Men det är en uppgörelse mellan tre partier. Vi har inte ändrat åsikt men det här är vad vi realistiskt kan åstadkomma i nuläget.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se