Just nu
  • Okontrollerad brand på Alléskolan i Åtvidaberg

Motala

Facket på Dometic: "Det känns hopplöst nu"

Framtiden för kylskåpstillverkaren Dometic i Motala ser allt annat än ljus ut. I nästa vecka inleds förhandlingar mellan fackklubbarna och företaget om fabrikens framtid i Motala sedan koncernledningen föreslagit att tillverkningen flyttas utomlands.

– Jag trodde faktiskt aldrig att man ens hade planer på att lägga ner hela fabriken så det kom som en chock, säger IF Metalls klubbordförande på Dometic Kenny Wickström.

Efter varsel på varsel, inte mindre än åtta stycken under ett års tid kom igår det som troligen är nådastöten för Dometic i Motala. Företagsledningen vill lägga ner all tillverkning på orten och flytta till USA.

– Det är klart att jag är mycket ledsen att det kan vara ett sådant beslut som tas på sikt. De anställda har ställt upp mycket och gjort mycket för att klara av den brutala verklighet som finns, säger platschefen Kenth Bengtsson.

Dometic som tillverkar kylskåp till husvagnar och husbilar till framför allt den amerikanska marknade har ett nattsvart år bakom sig. Nerdragningarna började redan tidigt och efter finanskrisen har försäljningen i USA i princip stått still. Som mest var man ungefär 1000 anställd på fabriken, åtta varsel seanre är man i dag 200.

I januari fick montören Henrik Carlsson lämna sitt jobb på Dometic i Motala. Han är inte förvånad över att tillverkligen antagligen helt läggs ned.

Från fackets sida hoppas man att företaget ska bli kvar på orten men mycket talar för en flytt utomlands och det är svårt att förstå att Dometic snart kan vara helt borta från Motala.

– Man känner hoppläshet. Vi har slitit med personalnedskärningar och åtta varsel det senaste året. Det har varit ett hårt jobb men nu känns det som att allt är ogjort. Folk har ställt upp för att få det och fungera men ändå slutar det så här. Det känns mycket tragiskt, säger Kenny Wickström.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se