Medier

Ny rättegång för spiondömda Saberi

Den spiondömda amerikansk-iranska journalisten Roxana Saberi ska få en ny rättegång i Teheran, det lovade Irans chefsdomare igår. Samtidigt kräver USA, EU och flera journalistorganisationer att Saberi ska släppas.

Det blir en ny rättegång för frilansjournalisten Roxana Saberi, i helgen dömdes hon av en revolutionsdomstol i Teheran till åtta års fängelse för att ha spionerat åt USA. Domen kommer att prövas i högre instans, lovar Irans chefsdomare, efter att president Mahmoud Ahmadinejad själv ingripit och sagt att Saberi måste få rätt att försvara sig.

Samtidigt växer kraven från omvärlden på att Roxana Saberi omedelbart ska friges. Både USA och EU kritiserar spiondomen, liksom flera journalistorganisationer. Roxana Saberi har både amerikanskt och iranskt medborgarskap, hon är född i USA och har arbetat som reporter i Iran bl. a. för brittiska BBC och amerikanska Fox News och publicservice-radion NPR:

- Roxana Saberi är en alltigenom respekterad journalist, och vi vädjar till Irans ledning att släppa henne, säger chefen för NPR Vivianne Schiller

Även organisationen reportrar utan gränser kritiserar domen och säger att Roxana Saberis fall är ännu ett exempel på att Iran använder spionerianklagelser som ett medel för att tysta journalister och strypa yttrandefriheten.

Ginna Lindberg, SR Washington
ginna.lindberg@sr.se